FOLS benadrukt: twk, overuren en positie od's voj en glo
06 Jan 2018, 00:00
foto
Marcellino Nerkust, president van het FOLS-presidium.


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) heeft tijdens het overleg met een delegatie onder leiding van vicepresident (vp) Ashwin Adhin nog eens de nadruk gelegd op de betaling met terugwerkende kracht (twk). Ook hebben leerkrachten hun overuren niet gekregen op basis van de nieuwe salarissen. FOLS heeft hierover antwoord gekregen, zei raadsadviseur Eddy Jozefzoon gisteren op een persconferentie en maakt er geen breekpunt van. Aan deze punten wordt er gewerkt, deelt de vp mee.

Het is bekend dat de Surinaamse Politiebond en de Centrale van Landsdienaren Organisaties al publiekelijk kenbaar hebben gemaakt waarvoor ze gaan in 2018, zegt Marcellino Nerkust, president van de FOLS in gesprek met Starnieuws. De herwaardering van leerkrachten is al een jaar in uitvoering, dus reden genoeg volgens Nerkust om het financiële deel van de onderwijsgevenden af te ronden zodat het niet samenvalt met dat van de andere groepen.

Ook het pensioenvraagstuk van de onderwijsgevenden dient te worden opgelost. Hierover is eveneens correspondentie gevoerd met de regering, brengt Nerkust in herinnering. Daarnaast is de zienswijze van de FOLS over het faciliteren van de vakorganisatie ook aan de orde geweest. Hierover is er een voorstel gedaan dat ook is meegenomen door de voorzitter van de presidentiële commissie herwaardering van onderwijsgevenden, Eric Banel.

Kanttekeningen
Het woord ‘tevreden’ over de wijzigingen in de resolutie kan Nerkust nog niet gebruiken, omdat de FOLS enkele kanttekeningen heeft geplaatst. Tegen een aparte bezoldiging voor de onderdirecteuren (od's) is er geen bezwaar, maar het moet niet zorgen voor scheefgroei in verhouding tot de bezoldigingsreeks voor directeuren, anders wordt het uitoefenen van de functie van directeur op HAVO, VWO, IMEAO, SMO, SMMBO en PI niet aantrekkelijk. De nieuwe bezoldigingsreeks gaat in per dit schooljaar en wordt in een aparte resolutie uitgewerkt.

Daarnaast hebben de onderdirecteuren op voj en de onderhoofden op de basisscholen ook hun verantwoordelijkheden, stelt Nerkust. Zij moeten ook meegenomen worden in een aparte bezoldigingsreeks. De FOLS heeft gevraagd hiermee ook rekening te houden in het kader van het gelijkheidsbeginsel.

Dat de FOLS betrokken is geweest bij de gesprekken van donderdag met de vicepresident, heeft te maken met de resolutie die herzien wordt. Deze resolutie is onderdeel van het herwaarderingsprogramma, waar de FOLS ook onderdeel van is. De gesprekken over de herwaardering zijn vanaf februari 2014 gevoerd met de regering. De FOLS is wat de herwaardering betreft steeds consequent geweest in haar benadering, zegt Nerkust.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May