Peru sluit gevaarlijke kustsnelweg voor bussen
05 Jan 2018, 10:50
foto
Bij het busongeluk in Peru zijn 53 mensen omgekomen. (Foto's: AFP)


De Peruaanse regering heeft een gevaarlijke snelweg langs de kust gesloten voor bussen nadat een bus van een klif is neergestort. Bij het ongeluk zijn 53 van de 59 inzittenden om het leven gekomen.

Bussen zullen een veiliger parallelle weg moeten gebruiken die normaal alleen door auto’s wordt gebruikt. President Pedro Pablo Kuczynski tweette ook dat de hoofdweg zal worden verbreed om het extra verkeer te verwerken.

De bus vervoerde 59 personen toen het dinsdag op de snelweg in de buurt van de hoofdstad Lima is neergestort. President Kuczynski zei woensdag dat hij instructies had gegeven om de alternatieve route uit te breiden, zodat het gevaarlijke deel van de snelweg, bekend als de Serpentín Pasamayo, kon worden gesloten.

In de tussentijd is de toegang voor bussen tot de Serpentín Pasamayo verboden. Het verbod geldt aanvankelijk voor zes maanden, verklaarde de minister van Transport, Bruno Giuffra.

Zes mensen overleefden de crash. Een man is uit een raam van de bus gesprongen net voordat het voertuig van de klip ging. Hij klampte zich vast aan de rotswand met een gebroken arm, voordat hij klauterde.

Het Peruaanse nieuwszender ATV+ publiceerde een video op Twitter waarin de 24-jarige hangt aan de klif, terwijl mensen hem toeroepen ‘blijf daar en beweeg niet totdat er hulp arriveert.” Máximo Jiménez Vilcayaure slaagde erin de klif op te klimmen nadat een touw naar hem was neergelaten. De beelden laten zien dat hij slap wegloopt. Artsen zeiden dat hij later zelf “op eigen kracht” naar het ziekenhuis ging, waar hij is behandeld voor een gebroken arm.

De politie zei dat ze het lichaam van Alexandra Díaz Pasache (21) en een andere jonge vrouw hadden gevonden in het wrak wat het dodental tot 53 heeft gebracht. Haar moeder zei dat de jonge vrouw met haar vijf vrienden naar haar stad Huacho was gereisd om haar verjaardag te vieren.

Alexandra Díaz Pasache sprak haar moeder enkele minuten voordat ze op dinsdagochtend met de bus terug naar Lima ging, en vertelde haar dat ze vroeg naar huis wilde om te rusten voordat ze woensdag bij een bouwbedrijf weer aan de slag zou gaan. Eén van haar vrienden is één van de zes mensen die het ongeluk overleefde, meldden de lokale media.

De bus reed langs een beruchte gevaarlijke weg die bekend staat als Curva del Diablo (duivelsbocht) in Pasamayo toen het van de klif geraakte. De Peruaanse politie zei dat het voorlopige onderzoek suggereerde dat een vrachtwagen betrokken was bij het ongeluk. Ze zeiden dat één van de twee voertuigen op het pad van de ander was gekomen. De chauffeur van de vrachtwagen is aangehouden.

Minister Giuffra heeft dinsdag getweet dat de eerste rapporten erop wezen dat beide voertuigen met een te hoge snelheid hebben gereden. De Serpentín Pasamayo loopt langs de Stille Oceaan en wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste in Peru. Het heeft geen barrières die het scheiden van een steile helling naar de oceaan en de zee nevel en frequente mist kan het bijzonder glad maken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May