Petrobras betaalt miljarden aan Amerikaanse groepsvordering
04 Jan 2018, 22:43
foto
Pedro Parente, CEO van Petrobras, zegt dat het bedrijf het slachtoffer is van het terugbetalingsplan. (Foto: AFP)


Het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras heeft ermee ingestemd bijna US$ 3 miljard te betalen om een groepsvordering in de Verenigde Staten af te handelen. Investeerders hadden de zaak aangespannen. Ze zeiden dat hun moedermaatschappijen schade hebben geleden door een corruptieschandaal rondom Petrobras.

Voormalige leidinggevenden van Petrobras worden beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van aannemers. Advocaten van de oliegigant zeiden dat de uitbetaling geen schuldbekentenis is en dat het bedrijf zelf het slachtoffer van de regeling is.

Petrobras zag zijn waarde dalen door een breed onderzoek naar steekpenningen die waren aangeboden aan politici en leidinggevenden bij staatsbedrijven in ruil voor zakelijke deals. Het onderzoek heeft geleid tot de arrestatie van tientallen politici en leidinggevenden tijdens jarenlang onderzoek in Brazilië en elders.

De voormalige Petrobras-directeuren Maria das Gracas Foster en Jose Sergio Gabrielli zijn onder de acht die door de Braziliaanse autoriteiten worden beschuldigd. De deal die woensdag is bekendgemaakt, behoort tot de grootste in de geschiedenis van de VS in zaken over effectenfraude, maar is kleiner dan sommige analisten hadden verwacht.

Volgens de voorgestelde regeling heeft Petrobras ingestemd om US$ 2,95 miljard te betalen, te verdelen in verschillende termijnen. Het bedrijf zegt dat de overeenkomst, die zal worden beoordeeld door de rechter die toezicht houdt op de zaak, zinvol is voor de aandeelhouders.

Petrobras zei: "Het elimineert het risico van een negatief oordeel dat, zoals Petrobras eerder heeft gemeld, een wezenlijk nadelig effect kan hebben op het bedrijf en zijn financiële situatie. Het maakt een einde aan de onzekerheden, lasten en kosten van langdurige rechtszaken."

Petrobras heeft gezegd dat het slachtoffer was van het terugbetalingsplan, wat volgens schattingen van chief executive Pedro Parente het bedrijf US$ 1,8 miljard heeft gekost. Braziliaanse autoriteiten hebben ook meer dan $ 400 miljoen die is teruggevorderd van mensen die hebben meegewerkt aan het onderzoek teruggegeven aan het bedrijf.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May