Dodelijke stormen trekken door Europa
04 Jan 2018, 09:12
foto
Een treinwagon nabij de Zwitserse stad Lenk werd van zijn baan geblazen. (Foto: Reuters)


Winterstormen die door West-Europa trekken, hebben tot de dood van drie personen geleid. Er zijn wijdverbreide verstoringen gemeld. Tienduizenden mensen zijn getroffen door stroomuitval en het vliegverkeer is verstoord.

Twee mensen zijn verdronken aan de noordelijke Baskische kust van Spanje nadat ze door een enorme golf werden meegesleurd. In de Franse Alpen is een skiër gedood door een vallende boom.

Voor het eerst hebben de Nederlandse autoriteiten alle vijf van de belangrijkste zeeweringen van het land afgesloten. Twee zijn later heropend. Op de luchthaven van Amsterdam zijn windstoten van meer dan 110km per uur geregistreerd en werden honderden vluchten geannuleerd.

In Frankrijk zijn windsnelheden tot 147 km per uur genoteerd. In het hele land raakten vijftien mensen gewond bij incidenten, onder wie vier ernstig. In Parijs was de Eiffeltoren gesloten vanwege de harde wind. Parken waren ook gesloten vanwege het gevaar van vallende boomtakken.

In Zwitserland heeft de sterke wind een treinwagon uit zijn baan geblazen, waardoor acht mensen gewond raakten. Ongeveer 14.000 huizen in het land bleven zonder stroom en werden record windvlagen van 195 km per uur gemeten in de buurt van de stad Luzern.

Door de harde wind waren verschillende mensen gestrand in een skilift in de deelstaat St Gallen. Een lichte vliegtuig in Stans werd omver geblazen en knakte de 13 meter hoge kerstboom in de hoofdstad Bern, meldt Reuters.

De storm heeft ook huisgehouden in delen van Duitsland en Oostenrijk, waar ongeveer 20 skiërs uit de kabelbaan in Kitzbühel moesten worden gered nadat een windvlaag een lege wagon van zijn ligplaats had losgemaakt, bericht de lokale media.

Het alarm in België stond op oranje, het derde van de vier waarschuwingsniveaus. De mensen werden tot voorzichtigheid aangemaand bij het uitgaan en te waken voor vallende boomtakken en andere vliegende objecten.

In het Verenigd Koninkrijk was de stroomvoorziening van duizenden huishouden onderbroken. Het verkeer was ook ontregeld nadat de storm had toegeslagen. Er werden windvlagen van 161 km per uur geregistreerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May