Genezen op traditionele Chinese wijze in Suriname
31 Dec 2017, 06:40
foto
Een patiënt krijgt de brandende moxa in een metalen bakje op een acupunctuurpunt van het lichaam. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Aan de wand hangen ingelijste foto’s van president Desi Bouterse en de ministers Jerry Miranda en Soewarto Moestadja. Zij poseren met dokter Yan Yusheng en andere zijn van hun behandelsessies. “Het is een grote eer, maar ik heb ze normaal als elke andere patiënt behandeld”, zegt Yan. Hij is als arts gespecialiseerd in Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). “Ik wil graag meer doen voor de Surinaamse gemeenschap en zoveel mogelijk personen helpen om gezond te leven.”

Yan kwam voor enkele dagen op bezoek in Paramaribo en bleef op verzoek van velen. “Sorry, voor de ruimte”, verontschuldigt hij zich, “het is niet echt een kliniek”. Om de mensen te helpen, heeft hij een beetje geïmproviseerd en een ruimte ingericht als behandelkamer. De aangename geur van brandende moxa, gedroogd bijvoetkruid (Artemisia Vulgaris) hangt in de hele ruimte. In de kamer staat een massagetafel, een bureautje met de kruiden en enkele apparaatjes. Yan begint elke behandeling eerst met hartslag- en bloedrukmeten. Dit doet hij op de ouderwetse manier: vinger op de pols en daarna met een bloeddrukmeter.

Als TCM-specialist gebruikt hij afhankelijk van de ziekteverschijnselen een combinatie van behandelingsmethodes zoals massage (tuina), acupressuur, acupunctuur en moxa-therapie. Een patiënt krijgt de brandende moxa in een metalen bakje op één van de 300 acupunctuurpunten van het lichaam. De warmte van de kruiden trekt door het lichaam en stimuleert de stroom van Qi (levensenergie).

Volgens Yan draait het allemaal om een goede bloedcirculatie van het lichaam en om deze weer in balans te brengen. De arts geeft geen medicijnen/kruiden mee naar huis, maar slechts adviezen voor een gezonde levensstijl.

De arts reisde in september mee met enkele monniken van een boeddhistische gemeente uit China. Zij kwamen zich in Suriname oriënteren. Enkele Chinezen hoorden over hem en verzochten hem voor een medische check-up. Nog voor hij het goed door had, trok de mofokoranti door Paramaribo en meldde nieuwe personen zich dagelijks bij hem aan. Ook ambassadeur Zhang Jinxiong van China hielp mee om met het nieuws verspreiden. Hij bracht de president en de ministers in contact met Yan en tolkte voor hen.

“Op 24 november vroeg mijn vriend, ambassadeur Zhang, mij om naar deze arts te komen” vertelt Moestadja. “De ambassadeur vond dat ik wel hersteld was, maar het kan beter.” Moestadja was eerder in de week aanwezig tijdens een informele activiteit waarbij Chen Zhibin de arts huldigde voor het redden van het leven van zijn moeder Feng Linxing.

Binnen de Chinese cultuur wordt dankbaarheid niet geuit in geld of middelen. De arts kreeg een banner met daarop een dankbetuiging gekalligrafeerd. “Ik had hartklachten en de artsen konden niets meer voor mij doen”, vertelt Feng. Zij onderging drie weken lang een behandeling bij Yan en voelt zich nu stukken beter. “Het enige wat hij deed was masseren en drukken op bepaalde punten van mijn arm.”

Moestadja is ook tevreden. “Ik hang ook hier aan de muur”, lacht hij. Zonder lokale artsen en anderen te kort te doen zegt hij: “Ik ben nog steeds onder behandeling van doktor Yan, om vitaler te worden zodat ik mijn werk kan doen. U ziet mij nu ook langer in het parlement zitten. Dat komt mede door deze behandelingen.”

De huldiging is voor hem een bewijs hoe waardevol traditionele geneeskunde is. “Als ex-minister Volksgezondheid in de jaren ’90 pleitte ik toen al voor de erkenning van de traditionele geneeskunde”, geeft Moestadja aan.

Volgens Lloyd Pinas, voormalig Suriname ambassadeur in China, heeft de arts in een korte tijd al vele personen geholpen met hun gezondheidsproblemen. De relatie Suriname-China draait niet alleen op investeringen halen uit China, maar ook om overdracht van kennis en ervaring, vindt Pinas. “Investeringen volgen wel. De bodem moet eerst vruchtbaar genoeg zijn waarbij kennis en ervaringen als zaden worden geplant.”

Zowel Moestadja als Pinas hebben een beroep gedaan op Yan om langer in Suriname te blijven. De arts gelooft en vertrouwt erop dat hij een bijdrage kan leveren aan de gezondheid van de Surinamers en daarmee helpt aan de ontwikkeling van de Surinaamse samenleving.
Moxa-therapie ook wel moxibustion genoemd, is erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie. Moxa kent geen bijwerkingen en wordt ook door Sjamen gebruikt. Het losse kruid wordt tot verschillende vormen verwerkt, zoals een sigaar, kegel of vingerkootje . Artsen gebruiken deze eeuwenoude oosterse geneeskunde op verschillende manieren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May