Mineurstemming jaarafsluiting St. Vincentius Ziekenhuis
30 Dec 2017, 00:00
foto
Manodj Hindori, algemeen directeur van St. Vincentius Ziekenhuis.


De leiding van het St. Vincentius Ziekenhuis zag ondanks alle inspanningen geen enkele mogelijkheid om het personeel uit te betalen. Algemeen directeur Manodj Hindori om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het ziekenhuis het jaar 2017 helaas in diepe mineurstemming moet afsluiten. De bond wilde weten wanneer de salarissen dan wel betaald zullen worden. "Op die vraag kan ik echter geen antwoord geven. We hebben afgesproken dat wij op dinsdag 2 januari weer bij elkaar komen. Dan moet ik de bond concreet informeren wat er gaat gebeuren. Aan de hand van mijn bericht zal de bond zich beraden over verdere acties," zegt Hindori.

"Voor de zoveelste keer is het ons dit jaar niet gelukt om de salarissen van het personeel op tijd uit te betalen. De maand december is een extra zware maand voor ons, want we hebben namelijk dubbele loonkosten. We moeten naast de reguliere salarissen ook een kerstgratificatie aan het personeel uitbetalen. We hebben onze grootste financier, het Staatsziekenfonds, al vroeg in de maand kenbaar gemaakt dat wij extra geld nodig zullen hebben. Na vele verzoeken, bijna smeekbedes, mijnerzijds heeft de directeur van SZF mij jammer genoeg donderdag medegedeeld dat het SZF niet over middelen beschikt om ons, naast de reguliere declaraties, iets extra's uit te keren. De overige verzekeraars hebben wel wat extra betalingen aan ons gedaan, maar dat leverde onvoldoende op om de salarissen te kunnen veiligstellen," legt Hindori uit.

Ook bij de bank staat het ziekenhuis diep in de rode cijfers, dus ook dat bood geen soelaas. Uiteindelijk moest de leiding vrijdag erkennen dat er geen enkele mogelijkheid meer was om de salarissen nog op tijd uit te betalen. Dit is toen meegedeeld aan de bond en het personeel. "Ik moet zeggen dat de bond zich enigszins begripvol opstelde, nadat ik hem op de hoogte heb gesteld van al onze inspanningen om minstens de salarissen nog te redden. Ik vind het bijzonder wrang dat, terwijl wij nog vele miljoenen tegoed hebben bij het SZF en bepaalde ministeries, wij moeten lopen bedelen om salarissen te kunnen uitbetalen," zegt de topman bij het ziekenhuis.

"Het is diep triest dat wij ons personeel juist in deze laatste maand van het jaar geen fijne jaarwisseling hebben kunnen bezorgen. Terwijl iedereen aan het feesten is, zit mijn personeel in nood. Ik vind het op zich wel klasse dat de bond zich verantwoordelijk heeft opgesteld en niet direct een staking heeft afgekondigd. Ook het personeel heeft zich in het belang van de continuïteit van de patiëntenzorg meegaand opgesteld. Maar hoe lang de mensen het zullen pikken dat zij geen salaris zullen ontvangen, durf ik niet te zeggen. Ik hoop echt dat de regering beseft dat de situatie in de ziekenhuizen bijzonder ernstige vormen aan het aannemen is. Hopelijk komt er spoedig een oplossing, want zo kan het echt niet langer doorgaan," beklemtoont Hindori.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May