George Weah gekozen president Liberia
29 Dec 2017, 22:22
foto
George Weah won de eerste verkiezingsronde - maar haalde niet genoeg stemmen om een tweede ronde te voorkomen. (Foto: AFP)


De voormalige topvoetballer George Weah is verkozen tot president van Liberia. Met bijna alle stembiljetten van de beslissende tweede verkiezingsronde geteld, heeft Weah ruimschoots voorsprong op zijn tegenstander Joseph Boakai. Weah heeft meer dan 60% van de stemmen gehaald.

Toen bekend werd dat Weah de overwinning had behaald, begonnen zijn aanhangers zijn succes te vieren in de hoofdstad Monrovia. Hij volgt Ellen Johnson Sirleaf, de eerste vrouwelijke president van Afrika op. De verkiezingen zijn de eerste democratische in decennia in Liberia.

"Mijn mede-Liberianen, ik voel de hevige emotie van het hele land", schreef Weah op Twitter nadat de resultaten bekend waren gemaakt. Ik voel het belang en de verantwoordelijkheid van de immense taak die ik vandaag omarm. Verandering is aan de gang." Boakai heeft zijn nederlaag erkend en heeft Weah gebeld om hem te feliciteren.

Weah, die opgroeide in een sloppenwijk in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, speelde in de top Europese voetbalclubs Paris St-Germain (PSG) en AC Milan, voordat hij zijn carrière in Engeland beëindigde met een kort verblijf bij Chelsea en Manchester City. Hij is de enige Afrikaanse voetballer die zowel de Fifa World Player of the Year als de prestigieuze Ballon D'Or heeft gewonnen.

Nadat hij stopte met zijn voetbalcarrière ging hij in 2002 de politiek in. Hij is momenteel een senator in het parlement van Liberia. Zijn voormalige club, PSG, feliciteerde hem op Twitter.

Liberia is in de 19e eeuw gesticht door vrijgelaten Amerikaanse slaven en heeft sinds 1944 geen soepele machtsoverdracht gehad van de ene gekozen president naar de andere.

In de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen in 2005 versloeg Sirleaf de voormalige voetbalster. Ze trad een jaar later aan, nadat president Charles Taylor door rebellen werd gedwongen af te treden na het einde van een brute burgeroorlog. Taylor zit nu een gevangenisstraf van 50 jaar uit in het Verenigd Koninkrijk voor oorlogsmisdaden in verband met het conflict in het naburige Sierra Leone.

Deze keer heeft Weah die campagne voerde onder de vlag van de Coaliton for Democratic Change, een beroep gedaan op de jeugdstemming, terwijl de zittende vicepresident Boakai werd gezien als oud en onbereikbaar. Maar de verkiezing van Weah is niet zonder controverse, aangezien zijn kandidaat premier Jewel Taylor was, de voormalige vrouw van de gevangen gezette president.

De 51-jarige Weah had de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in oktober met 38,4% van de stemmen gewonnen, maar slaagde er niet in een absolute meerderheid te behalen om een beslissende ronde te voorkomen. Boakai (73) haalde bij de eerste ronde 28,8% van de stemmen.

De Nationale Verkiezingscommissie (NEC) zei donderdag dat, met 98,1% van de stemmen geteld, Weah 61,5% van de stemmen had gewonnen, terwijl Boakai ver achterbleef met 38,5%. De opkomst dinsdag was laag, verkiezingsambtenaren stellen de opkomst op 56%. Aanvankelijk zou de beslissende ronde op 7 november zijn gehouden, maar een vertegenwoordiger van de oppositionele Liberty Party, Charles Brumskine, wierp een juridische wraking op. Volgens Brumskine was de eerste stemronde, waar hij als derde eindigde, ontsierd door "massale fraude en onregelmatigheden." Het Hooggerechtshof besliste echter in december dat bewijzen van fraude onvoldoende waren om een nieuwe eerste ronde te houden. Verkiezingswaarnemers hebben de stembusgang geprezen. Meer dan twee miljoen mensen kwamen in aanmerking om hun stem uit te brengen in het land van 4,6 miljoen inwoners.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May