Peru: Cultuurminister bedankt na gratie Fujimori
28 Dec 2017, 13:27
foto
Er zijn rellen uitgebroken nadat bekend werd dat de voormalige leider van Peru, Alberto Fujimori, gratie had gekregen. (Foto: Reuters)


De Peruaanse minister van Cultuur, Salvador del Solar, heeft ontslag genomen te midden van de voortdurende controverse over het besluit van de president om de voormalige leider van het land, Alberto Fujimori, gratie te verlenen. Fujimori werd gevangen gezet wegens corruptie en schendingen van de mensenrechten voordat hij om gezondheidsredenen gratie kreeg.

Het besluit van president Pedro Pablo Kuczynski heeft deze week geleid tot rellen in Lima en zijn twee andere politici van de regering afgetreden. Del Solar, een filmregisseur heeft publiekelijk niet gezegd waarom hij opstapt.

In een Twitter-bericht op woensdag bedankte hij de president voor "de mogelijkheid om het land te dienen". Op een persconferentie op woensdag heeft premier Mercedes Aráoz ontkend dat de regering een deal heeft gesloten met de oppositie om de huidige president te beschermen in ruil voor de vrijheid van Fujimori. President Pedro Pablo Kuczynski is vorige week nipt ontsnapt aan een afzettingsmotie.

Fujimori, die tot 25 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor mensenrechtenschendingen en corruptie, heeft ernstige gezondheidsproblemen, maar zijn critici vinden dat hij zijn straf volledig had moeten uitzitten. Voor vandaag hebben ze opgeroepen tot meer protesten.

In een video die dinsdag op Facebook werd gepubliceerd, bedankte Fujimori president Kuczynski en zei dat hij "zeer dankbaar" was. "Ik ben me ervan bewust dat de resultaten van mijn regering door sommigen goed werden ontvangen", zei hij. "Maar ik erken dat ik anderen in de steek heb gelaten. Die vraag ik om vergeving uit de grond van mijn hart." Hij zei dat hij volledig achter de oproep tot verzoening van president Kuczynski stond.

De conservatieve Popular Force-partij, geleid door de dochter van de voormalige president, Keiko Fujimori, heeft de meerderheid in het Congres onder controle en probeerde vorige week donderdag een afzettingsprocedure tegen president Kuczynski op gang te krijgen vanwege een corruptieschandaal.

Haar broer Kenji splitste echter de conservatieve stemming, waardoor de president aan de macht kon blijven, wat de beschuldiging deed oplaaien dat de vrijlating van Fujimori was beloofd in ruil voor behoud van Kuczynski.

"Om zijn eigen vel te behouden sloot president Kuczynski een deal met de aanhangers van Fujimori", zei de linkse politicus Veronika Mendoza en bestempelde het besluit van de president als verraad.

Fujimori werd in 2007 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens omkoping en machtsmisbruik. Twee jaar later werd hij veroordeeld tot nog eens 25 jaar wegens schendingen van de mensenrechten tijdens zijn ambt. Hij werd veroordeeld voor het toestaan van moordpartijen uitgevoerd door doodseskaders.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May