Rechter Argentinië: Aanklager Nisman is vermoord
27 Dec 2017, 16:12
foto
De dood van Alberto Nisman was aanvankelijk afgedaan als zelfmoord.(Foto: Reuters)


Alberto Nisman, de Argentijnse aanklager die uren voordat hij moest getuigen tegen voormalig president Cristina Fernández de Kirchner, dood werd gevonden, is vermoord, constateert een federale rechter. Nisman is in januari 2015 in zijn appartement in Buenos Aires overleden aan een schotwond.

Hij had de volgende dag moeten getuigen dat Fernández de vermeende Iraanse betrokkenheid bij een dodelijke bomaanslag op een Joods centrum in de stad in 1994 had verdoezeld. Een officieel onderzoek had bepaald dat de aanklager zelfmoord had gepleegd.

Maar federale rechter Julián Ercolini heeft dinsdag geoordeeld dat de schotwond van Nisman niet zelf kon zijn toegebracht. Ercolini heeft ook een voormalige assistent van de aanklager, Diego Lagomarsino, aangeklaagd als medeplichtige bij de moord. Lagomarsino was de laatste persoon in het appartement van Nisman en de kogel die de officier van justitie heeft vermoord, is afgevuurd door het pistool van Lagomarsino, zei de rechter.

De assistent, een IT-beveiligingsexpert, zegt dat Nisman hem om zijn pistool had gevraagd, omdat hij bang was voor zijn veiligheid, en dat hij het wapen aan Nisman gaf. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de dood van de aanklager. Toen hij na de uitspraken van de rechter, sprak tegen journalisten zei Lagomarsino: "Ik ben erg nerveus, erg gespannen, maar ik geloof dat dit vroeg of laat zal worden opgelost."

Op het moment van zijn overlijden, had Nisman de leiding over een onderzoek naar het bombardement van de Argentijnse Israëlische Mutual Association (Amia) in Buenos Aires - een aanval die 85 mensen doodde en honderden anderen verwondde. Het was de ergste bomaanslag in de geschiedenis van Argentinië.

Nisman beweerde dat Fernández en haar minister van Buitenlandse Zaken, Hector Timerman, ernaar toe hebben gewerkt om de vermeende Iraanse betrokkenheid bij de bombardementen te verdoezelen om een handelsovereenkomst tussen de twee landen te beschermen.

Fernández, nu senator, is eerder deze maand aangeklaagd voor verraad wegens de vermeende corruptie. Ze ontkent de beschuldigingen en noemt ze "absurd". Niemand is veroordeeld voor de Amia-bomaanslag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May