Bisschop Choennie: Rijkdom Suriname is de mens
26 Dec 2017, 22:23
foto
Bisschop Karel Choennie tijdens een speciale dienst in Powakka. (Beeld: NII)


Bisschop Karl Choennie stelde tijdens een speciale kerkdienst te Powakka dat de rijkdom van Suriname niet in delfstoffen ligt maar in de mens. Om dit te illustreren liet hij een baby in de armen van de president Desi Bouterse leggen, die de speciale kerstdienst zaterdag bijwoonde. De bisschop riep op om een gezamenlijke aanpak van de kerk en de overheid. “Un ab wan bigi wroko fu du en w’o klar en makandra, benadrukte de geestelijke. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut in een persbericht.

Vooruitlopend op de kerstboodschap in st. Wilhelmus kerk, hield de bisschop zijn gehoor voor waarom hij deze dienst in een indiaans dorp wilde houden. Binnenkort komt de paus bijeen met de bisschoppen van de landen die deel uitmaken van het Amazone regenwoud. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden te Peru, bij de oorsprong van de Amazonerivier.

De leider van de Rooms-katholieke kerk wilt bij deze meeting nagaan wat de verschillende bisschoppen samen met de lokale overheden voor de indianen in het regenwoud betekenen. In verband hiermee nodigde de bisschop het staatshoofd uit om de dienst bij te wonen.

“Het is onontbeerlijk om in het bijzonder aandacht te besteden aan de oorspronkelijke gemeenschappen met hun culturele tradities. Ze moeten als belangrijkste gesprekspartners beschouwd worden, vooral wanneer het te maken heeft met grote projecten in hun woongebied. De grond is voor hen immers geen economisch goed, maar een gave van God en van de voorouders,” citeerde de bisschop de paus. Volgens de paus bestaat de kans dat de natuur en cultuur de indianen ontnomen worden bij grote projecten vanuit de overheid gericht op deze gebieden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May