Saudi-Arabië: Deel gedetineerden vrij na pleidooi akkoord
26 Dec 2017, 10:27
foto
Kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië. (Foto: Reuters)


Saudi-Arabië heeft 23 van de 200 invloedrijke personen vrijgelaten die in november waren gearresteerd op beschuldiging van corruptie. De personen hebben overeenkomsten gesloten met de regering in ruil voor hun vrijlating, meldt de krant Okaz vandaag.

De naam van de betrokkenen wordt in de berichtgeving niet genoemd. Het is de grootste groep die is vrijgelaten sinds leden van het koningshuis, zakenlieden en overheidsfunctionarissen waren gearresteerd in een ferm optreden onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman.

De verdachten zijn sinds begin november vastgehouden in het luxueuze Ritz Carlton hotel in Riyadh en zijn overeengekomen om hun bezittingen en geld in te leveren in ruil voor hun vrijheid. Okaz meldt dat er meer gedetineerden in de komende dagen zullen worden vrijgelaten en dat de rechtszaak tegen degenen die de beschuldigingen blijven ontkennen, binnenkort zal beginnen.

Saudische autoriteiten zien de deals niet als chantage, maar als een verplichting om onrechtmatig verkregen geld van 's werelds top olieproducent gedurende meerdere decennia te vergoeden.

In een video die geplaatst is op de sociale media was een glimlachende Saoud al-Daweesh, de voormalige chief executive van Saudi Telecom, te zien. Hij vertelde de mensen die hem goedgezind zijn dat hij fatsoenlijk was behandeld. "Particuliere zaken (een onderdeel van het koninklijk hof) brachten ons dag en nacht een volledige lamskotelet. Ze behandelden ons goed en hebben het goed gedaan,” zei hij.

Saoedische functionarissen hebben niet gereageerd op verzoeken van de krant om commentaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May