Goede voornemens en mooie beloften ten spijt
26 Dec 2017, 08:24
foto


Zoals de voorgaande jaren heeft regering Bouterse ook in 2017 slecht gepresteerd. Bouterse en zijn leerlingen zijn blijven zitten. Het cijfer dat zij verdienen is een afgeronde 4. Ze hebben met de pet er naar gegooid. In mijn ogen heeft deze regering in 2017 slechter gepresteerd dan al die voorgaande jaren toen Bouterse aan de macht was. In mijn optiek is dit jaar zelfs slechter dan de jaren ’80.

Het grootste probleem van de huidige regering is het bestuur van het land. De bestuurlijke crisis is erger dan de financieel-economische crisis. Bouterse zei twee maanden terug dat 2018 het jaar wordt van actie, maar ik geloof niet dat de situatie in 2018 ten goede zal veranderen. Alle goede voornemens en mooie beloften ten spijt, want er heerst een financiële chaos.

Bouterse praat altijd in termen van oplossingen, mogelijkheden, wensen en ideeën, maar er wordt bitter weinig gerealiseerd. De valutakoersen zijn nog steeds erg hoog. Bouterse had 3 keren beloofd de koers omlaag te brengen, maar het is hem nog steeds niet gelukt, omdat er geen vertrouwen is in het beleid en onze munteenheid.

Tijdens de jaarrede van Bouterse op 1 januari 2016, had hij goede voornemens voorgeschoteld aan het volk, waarvan je zou denken dat Suriname eindelijk uit het dal zou kruipen, maar het tegenovergestelde is bewaarheid geworden. We zijn dieper in het dal terecht gekomen. De fraaie beloften hebben geleid tot desillusie, bedrog, eenzaamheid en wanhoop. Het verschil tussen de hoop die Bouterse probeert te vertellen, en de wanhoop en het leed waar ons volk daadwerkelijk doorheen gaat, is nog nooit zo groot geweest.

President Bouterse legde in zijn nieuwjaarsrede van 2016 ook uit dat het volk niet overgeleverd zal worden aan maatregelen waar het Internationaal Monetair Fonds de nadruk op legt. De oplossingen moeten dragelijk zijn en in dialoog met het volk worden bepaald. Bouterse stelde dat hij onder geen beding een politiek van 'names en faces zal toelaten.

Hij zei geen fraude en corruptie, waar en wanneer die ook zullen voorkomen, toestaan. Hij zou 'names en faces' fraude en corruptie hard aanpakken. Hij zou verder kritisch het regeerbeleid evalueren en deze zonder aanziens des persoons, waar nodig, omgooien om daardoor adequate en doordachte maatregelen te kunnen toepassen en effectieve uitvoering van zaken te hebben.

De president gaf ook aan dat hij in 2017 het roer zou omgooien, en daadkrachtig ook, want onze financieel-economische situatie en daarmee onze sociale omstandigheden, laten niet toe dat wij dralen en zelfs falen in het nemen van de juiste op elkaar afgestemde maatregelen. We hebben bijna niks gemerkt van het omgooien van het roer. Wat is er van terecht gekomen?

Als president van het land gaf Bouterse voorts aan dat het zijn plicht is om er alles aan te doen en niets na te laten om ook in 2017 met meer voortvarendheid voort te gaan in het brengen van kentering in deze voor Suriname en voor ons volk niet plezierige situatie. We zitten nu bijna aan het einde van 2017, waar is de kentering, waar is de ommekeer van het beleid?

Amzad Abdoel, de man die het beleid van Bouterse altijd heeft verdedigd in het parlement, leverde onlangs scherpe kritiek op het beleid van Bouterse. Volgens Abdoel heeft de regering niets concreets gedaan aan het vergroten van de verdiencapaciteit van het land. In feite heeft hij Bouterse op de vingers getikt. Alhoewel ik Bouterse niet geloof op zijn woord, hoop ik wel dat 2018 daadwerkelijk het jaar wordt van actie, de samenleving kijkt uit naar 2018.

Idris Naipal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May