Urbi et Orbi: Paus roept op tot vrede voor Jeruzalem
25 Dec 2017, 18:30
foto
Paus Franciscus houdt zijn Urbi et Orbi op het balkon dat een overzicht biedt over het Sint Pietersplein. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft zijn traditionele kerstboodschap gebruikt om te pleiten voor "vrede voor Jeruzalem" en een dialoog tussen Israëli's en Palestijnen. Hij erkende "groeiende spanningen" tussen hen en drong aan op een "onderhandelde oplossing ... die een vreedzame co-existentie van twee staten mogelijk zou maken".

De Amerikaanse president Donald Trump heeft onlangs aangekondigd dat Amerika Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël. De controversiële stap leidde tot internationale veroordeling. Vorige week steunden de VN-leden resoluut een niet-bindende resolutie waarin stond dat alle beslissingen met betrekking tot de status van Jeruzalem "nietig" waren en moeten worden geannuleerd.

Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als hun toekomstige hoofdstad, en alle landen houden op dit moment hun ambassades in Tel Aviv. De rooms-katholieke leider gaf zijn Urbi et Orbi (Latijns voor naar de stad en de wereld) toespraak op het Sint Pietersplein.
"Laten we op deze feestelijke dag de Heer vragen om vrede voor Jeruzalem en voor al het Heilige Land", vertelde hij de menigte. "Laten we bidden dat de wil om de dialoog te hervatten de overhand heeft tussen de partijen en dat eindelijk een oplossing kan worden gevonden die een vreedzame co-existentie mogelijk maakt van twee staten binnen onderling overeengekomen en internationaal erkende grenzen."

De toespraak van de paus omvatte andere dringende internationale kwesties, van de migratiecrisis tot de conflicten in Syrië en Irak, van Venezuela tot Noord-Korea.
Guatemala heeft al gezegd dat het van plan is zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen, naar aanleiding van de aankondiging van Trump. Het sloot zich daarmee aan bij de VS, Israël, Honduras, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Palau en Togo, die alle tegen de VN-resolutie hebben gestemd. Niettemin hebben 128 landen de resolutie gesteund, terwijl anderen zich van stemming hebben onthouden.

Jeruzalem is de thuisbasis van plaatsen die heilig zijn voor het jodendom en de islam, en vanwege zijn rol in het leven van Jezus is de stad ook één van de heiligste plekken voor christenen. De status van de stad raakt het hart van het Israëlisch-Palestijns conflict.

Israël beschouwt Jeruzalem als zijn "eeuwige en onverdeelde" hoofdstad, terwijl de Palestijnen beweren dat Oost-Jeruzalem - bezet door Israël in de oorlog in het Midden-Oosten van 1967 - de hoofdstad is van een toekomstige Palestijnse staat.

De Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem is nooit internationaal erkend en volgens de Israëlisch-Palestijnse vredesakkoorden van 1993 moet de uiteindelijke status van Jeruzalem worden besproken in de laatste fasen van vredesbesprekingen.

Sinds 1967 heeft Israël zo’n twaalf nederzettingen gebouwd in Oost-Jeruzalem, de thuisbasis van ongeveer 200.000 Joden. Onder het internationaal recht worden deze nederzettingen als illegaal beschouwd, hoewel Israël dit betwist.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May