Storm Tembin: Dodelijke tyfoon stevent af op Vietnam
25 Dec 2017, 14:40
foto


Bijna een miljoen mensen in Zuid-Vietnam worden geconfronteerd met evacuatie nu een dodelijke tyfoon vanuit de Zuid-Chinese Zee in aantocht is. De nationale commissie voor rampenpreventie zei dat meer dan 70.000 mensen al uit laaggelegen gebieden waren verhuisd.

Tyfoon Tembin heeft minstens 230 mensen gedood in de Filipijnen en heeft 75.000 mensen dakloos gemaakt. Reddingswerkers zijn op zoek naar meer dan 100 mensen die nog steeds worden vermist.

Bruggen en wegen op het eiland Mindanao zijn vernietigd of geblokkeerd door aardverschuivingen, terwijl bijna 1.000 huizen zijn verwoest en veel rijstvelden zijn weggespoeld.

In Vietnam heeft de regering opgedragen om booreilanden en schepen te beveiligen en heeft gewaarschuwd dat ongeveer 62.000 vissersboten de zee niet mogen opgaan, meldt het persbureau Reuters. "Vietnam moet zorgen voor de veiligheid van zijn booreilanden en schepen," zei premier Nguyen Xuan Phuc. "Sluit indien nodig de booreilanden af en evacueer werknemers."

Vandaag, maandag, is een werkdag in Vietnam, in tegenstelling tot de voornamelijk christelijke Filipijnen, waar overlevenden van de storm een ellendige eerste kerstdag tegemoet gaan. Saripada L Pacasum, een lokale expert op het gebied van rampenbeheer in de provincie Lanao del Sur, vertelde de BBC dat, hoewel er waarschuwingen waren gegeven, mensen werden verrast door de kracht van de storm. "We krijgen vaak dit soort weer, maar deze is heel anders - het is een stuk sterker," zei hij. "Voor zover mijn ervaring is dit de sterkste die we hebben meegemaakt en toen steeg het water heel snel."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May