DOE: Wij zijn en blijven pro-Suriname
25 Dec 2017, 06:36
foto


Kerst is het feest waarin het licht voor de wereld – Jezus Christus – doorbreekt. De lichten die dezer dagen, meer dan normaal schijnen herinneren ons aan Zijn komst 2000 jaar geleden in Bethlehem. De duisternis moest door Zijn komst verdwijnen. In veel opzichten is er nu over ons land ook een zekere mate van duisternis. Althans velen ervaren dat, vooral in economisch opzicht, zegt de Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE).

"Personeel van het Bauxiet Instituut dat weken lang wacht op het salaris voor de maand december. De Medische Zending die niet in staat is de CAO afspraken met het personeel na te komen, omdat de subsidie van de overheid uitblijft. Ondernemers en leveranciers die zitten met onbetaalde rekeningen. Ziekenhuizen die in de bedrijfsvoering grote problemen ervaren, omdat ook zij de kosten niet kunnen betalen en de boeterentes blijven stijgen. Vele huishoudens ervaren de problemen op micro niveau. Gelukkig zien wij ook dat sommigen alle creatieve en inventieve zeilen bijzetten om te kunnen overleven. Een eigen groentetuin aanleggen, een extra job, gezamenlijke inzet met anderen om extra inkomen te verwerven. Complimenten aan deze burgers! Toch moeten we samen er voor waken dat deze extra inspanningen de kwaliteit van ons werk niet doen verminderen.

Ooit is ons door de huidige president een gouden kerst beloofd, die nooit gekomen is. Surinamers zouden zonder dievenijzer leven, een andere belofte van dezelfde president. DOE heeft steeds aangegeven, dat het beter is niets te beloven, zodat er geen verkeerde verwachtingen worden gewekt en de ongeloofwaardigheid van de regering slechts toeneemt. Ook het vertrouwen in de politiek in zijn algemeenheid wordt hierdoor aangetast. De samenleving heeft het al zwaar genoeg en het regeringsbeleid is onvoorspelbaar. Zeker wanneer we plotseling opnieuw geconfronteerd worden met het voornemen van de regering een nieuwe lening van US$ 75 miljoen te willen sluiten om kosten over 2017 te dekken. De regering weigert onomwonden toe te geven dat ze platzak is. Moni no de! Geef dat eerlijk toe in plaats van allerlei zoete verhalen dat we uit het dal omhoog kruipen.

De Surinaamse samenleving is wijs genoeg om door te hebben dat de kas leeg is. Iedere nieuwe lening bevestigt dat. Geen wonder dat bedrijven sluiten en delen van onze potentiële jongeren vertrekken. DOE blijft erbij dat het anders kan en anders moet. Er is hoop wanneer de regering begint om daadwerkelijk maatregelen te nemen tegen verspillers bij de overheid en bedrijven waarvan de overheid gedeeltelijk of volledig de aandelen bezit. Er is hoop wanneer corrupte handelingen en personen die het land benadelen worden aangepakt en wanneer de Anti-coruptiewet daadwerkelijk wordt afgekondigd en uitgevoerd. Er is hoop wanneer de vele reizen op kosten van de belastingbetaler worden stopgezet. Er is hoop wanneer de regering niet blijft luisteren naar personen die haar naar de mond praten, maar aan tafel gaat zitten met ter zake deskundigen die geen partijloyalisten zijn, maar op puur zakelijke gronden hun inzichten delen. Er is hoop wanneer serieus geluisterd wordt naar goede voorstellen vanuit het parlement van Suriname.

Er is hoop wanneer een minister van Financiën het niet alleen voor het zeggen heeft, zoals het steeds weer in De Nationale Assemblee blijkt, maar er meer samenhang is en een veel groter draagvlak bestaat voor het financieel beleid. Er is hoop wanneer arrogantie niet de boventoon voert en men geen 'mr. know it all' blijft spelen. Er is hoop wanneer de president en zijn regering het goede voorbeeld geven door niet te gaan voor fisti prodo, maar duurzaam uitgestippeld beleid uitzetten. Er is echter ook hoop wanneer we als Surinamers begrijpen dat dit land van ons allen is en niet van een toevallige regering. Wanneer we als Shrinivasi kunnen zeggen: “Dit land heb ik gekozen - hier geplant in het getij van de dagen en nachten - mijn leven, bij de schrokkige zee die het strand van mijn hart aanvreet en stuk slaat op gezette tijden, maar in een vergevingsgebaar legt tussen de wortels van wanhoop kust voor de latere geslachten.” Suriname is van ons en wij zullen, op basis van de hoop die wij koesteren, mede door de boodschap van Kerst, met vereende krachten ons blijven inzetten om het tij te keren. DOE geeft het niet op als het om ons land gaat omdat wij pro-Suriname zijn en blijven!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May