Claudia Hartmann Institute gedenkt Sukh Dhaam
25 Dec 2017, 02:47
foto
Kinderen van Sukh Dhaam in Alkmaar blij gemaakt met spullen. De leerlingen van Claudia Hartmann Institute hebben schoenendozen beplakt om de cadeautjes in te doen.


Stapels lege schoenendozen, in alle kleuren en formaten, zijn in de afgelopen weken versierd, beplakt, geschilderd en omgevormd tot prachtige cadeauverpakkingen, waarin diverse speeltjes, koekjes, snoepjes en voedingsmiddelen hun weg hebben gevonden. Leerlingen, leerkrachten, ouders en vrienden van het Claudia Hartmann Institute (CHI) voor adaptief onderwijs hebben met het oog op Kerst hard gewerkt in een poging om elke doos tot iets moois en unieks te maken, bestemd voor de pupillen van Kinderhuis Sukh Dhaam.

Sukh Dhaam (Huis van Geluk) is een kindertehuis te Alkmaar in het district Commewijne. In het tehuis wonen 52 kinderen: 23 meisjes en 29 jongens. Een deel van de kinderen is wees. Anderen hebben één of beide ouders, die echter niet in staat zijn voor hen te zorgen. Wanneer de delegatie van het CHI vrijdag in het tehuis aankomt, worden ze warm verwelkomd door de groepsleidsters. De pupillen, leidsters en bezoekers verzamelen zich in rap tempo in de gezamenlijke - en iets grotere - ontmoetingsplek van de jongens, waar CHI-directeur Claudia Hartmann uitlegt wat de bedoeling is van het bezoek.

“In Suriname zijn er een heleboel kindertehuizen die het moeilijk hebben. Wij hebben het ook een beetje moeilijk, maar we moeten aan elkaar denken, toch? Om elkaar een beetje te helpen. We hebben een beetje lopen vragen en we waren, eerlijk gezegd, op zoek naar een kindertehuis dat we nog niet kenden. En we kenden jullie nog niet. Maar nu kennen we jullie wél. Deze schoenendozen zijn van jullie allemaal”, sprak Hartmann. De pupillen van het tehuis hebben hun dankbaarheid getoond middels het zingen van twee prachtige, ontroerende liederen. Daarna zijn ze samen met de bezoekers in een grote kring op het erf gaan staan, waar ze elkaars handen vasthielden en een spelletje hebben gedaan. De groepsleidsters hebben verzekerd dat de geschenken eerlijk verdeeld zullen worden onder de kinderen.

Sukh Dhaam werd in 1916 gesticht door de Broedergemeente in Suriname en bood in die periode voornamelijk onderdak aan kinderen van plantagewerkers, die in schrijnende omstandigheden leefden. Het tehuis herdacht het vorige jaar zijn honderdjarig bestaan. Sommige leidsters en leiders zijn zelf in Sukh Dhaam opgegroeid en zijn er later teruggekeerd om er hun krachten te geven. Het kinderhuis biedt een veilige plek aan kwetsbare kinderen tussen 4 en 16 jaar.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May