2 voormalige Zuid-Amerikaanse voetbaltoppers veroordeeld
22 Dec 2017, 22:27
foto
Jose Maria Marin (l) en Juan Ángel Napout hebben topfuncties bekleed in de voetbalwereld in Zuid-Amerika. (Foto: Reuters)


Twee voormalige top Zuid-Amerikaanse voetbalbestuurders zijn schuldig bevonden aan meerdere aanklachten bij een Amerikaans proces tegen corruptie in de sport. Zowel Jose Maria Marin, het voormalige hoofd van de Braziliaanse voetbalbond (CBF), als Juan Ángel Napout, die leiding gaf aan het Zuid-Amerikaanse voetbalbestuur Conmebol, zijn vandaag, vrijdag, veroordeeld.

De mannen zijn in 2015 gearresteerd. De jury in New York moet nog beslissen over het vonnis in een aanklacht tegen het voormalige hoofd van de voetbalfederatie van Peru. Ze zal na Kerstmis opnieuw bijeenkomen om te beslissen in de afpersingszaak tegen Manuel Burga.

Marin, die ook een voormalige gouverneur van São Paulo is, werd schuldig bevonden aan zes van de zeven ten laste leggingen tegen hem, variërend van het witwassen van geld tot samenzwering van overmakingsfraude.

Napout, die aan het hoofd stond van de Paraguayaanse en de regionale voetbalbond, is schuldig bevonden aan drie aanklachten - een van bedrieglijke samenzwering en twee van overmakingsfraude. Het Amerikaanse onderzoek naar corruptie bij FIFA, het voetbalbestuursorgaan ter wereld, is in mei 2015 openbaar gemaakt. Federale openbare aanklagers in New York hebben sindsdien meer dan 40 sport- en voetbalbestuurders aangeklaagd.

Vorige maand stapte de Argentijnse voormalige voetbalfunctionaris Jorge Delhon uit het leven nadat hij ervan was beschuldigd dat hij US$ 2 miljoen aan steekpenningen had ontvangen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May