Filipijnen: Storm Tembin doodt meer dan 100
23 Dec 2017, 13:12
foto
Reddingswerkers evacueren burgers in Davao op Mindanao, Filipijnen. (Foto: AFP)


Meer dan 100 mensen zijn gedood toen een tropische storm door de zuidelijke Filipijnen raasde. Er zijn tientallen vermisten. Storm Tembin bracht flitsende overstromingen en modderstromen naar delen van het eiland Mindanao.

De steden Tubod en Piagapo zijn zwaar getroffen. Een aantal huizen in deze steden is begraven door keien. Tembin, met windsnelheden tot 80 km per uur is Mindanao nu gepasseerd en is op weg naar de zuidpunt van Palawan voordat hij verder westwaarts gaat.

De Filipijnen worden regelmatig getroffen door dodelijke tropische stormen, hoewel Mindanao niet vaak wordt getroffen. Tembin, bekend als Vinta op de Filipijnen, begon vrijdag met het teisteren van Mindanao. In sommige delen van het eiland is een noodtoestand uitgeroepen, waaronder voor regio’s de Lanao del Norte en Lanao del Sur.

De Philippe Daily Inquirer citeerde rampenbestrijders die zeiden dat er minstens 62 doden waren in Lanao del Norte, nog eens 46 in Zamboanga del Norte en minstens 18 in Lanao del Sur. Politieagent Gerry Parami van Tubod vertelde het persbureau AFP dat er minstens 19 doden in de stad waren, in Lanao del Norte. "De rivier steeg en de meeste huizen werden weggevaagd, het dorp bestaat er niet meer," zei hij. Hij vertelde dat vrijwilligers in modder graven om te proberen lichamen in het dorp Dalama te bergen.

Een andere functionaris vertelde AFP dat minstens 10 mensen waren overleden in de stad Piagapo, 10 km ten oosten van Tubod. "We hebben hulpverleners gestuurd, maar ze maken weinig vorderingen door de rotsen," zei Saripada Pacasum. Er zijn meer sterfgevallen gerapporteerd in de steden Sibuco en Salug. Stroomuitval en het verlies van communicatielijnen belemmeren de reddingswerkzaamheden.

Nadat Storm Tembin langs de zuidelijke rand van Palawan was geraasd, wordt voorspeld dat hij ten westen van de Spratly-eilanden naar het westen zal gaan en in ongeveer drie dagen Zuid-Vietnam zal bereiken. Een week geleden trof tropische storm Kai-Tak de centrale delen van Filipijnen, waarbij tientallen doden vielen. De regio is nog steeds aan het herstellen van tyfoon Haiyan, die in 2013 meer dan 5.000 mensen heeft gedood en miljoenen heeft getroffen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May