Peru: President Kuczynski vecht afzetting aan
21 Dec 2017, 10:43
foto
De landen die betrokken zijn bij het Odebrecht-schandaal. (Beeld: BBC)


De Peruaanse president, Pedro Pablo Kuczynski, heeft op het laatste moment een pleidooi gehouden. Zijn betoog kwam aan de vooravond van een zitting van het Congres dat hem uit zijn functie zou kunnen verwijderen. In een gerechtelijk beroep voerde hij aan dat hij "van tevoren veroordeeld was".

De tegenstanders van Kuczynski willen hem beschuldigen van het naar verluidt ontvangen van illegale betalingen door het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De twee vicepresidenten van Peru hebben hun steun toegezegd aan Kuczynski, die de aantijgingen tegen hem ontkent.

Correspondenten zeggen dat zijn overlevingskansen nauw lijken. Drieënnegentig wetgevers hebben een afzettingsmotie gesteund waar slechts 87 stemmen nodig zijn om door te gaan. Als hij wordt afgezet, zal hij de eerste zittende president zijn gedwongen wordt af te treden door het Odebrecht-schandaal. Een aantal landen in Latijns-Amerika en daarbuiten zijn betrokken bij het Odebrecht-schandaal.

In een televisietoespraak beschuldigde president Kuczynski het Congres ervan een staatsgreep te plegen. "Samen met mijn twee vicepresidenten zal ik, met volledige overtuiging, vasthouden aan mijn toewijding voor het land en zal ik mijn morele capaciteit verdedigen om alle Peruvianen te blijven dienen tot het einde van mijn termijn," zei hij. "We worden geconfronteerd met een staatsgreep verkleed als legitieme juridische interpretaties.”

De eerste vicepresident van Peru, Martin Vizcarra, heeft nadat hij terugkeerde uit Canada, waar hij als ambassadeur diende, gezegd dat hij loyaal is aan Kuczynski. De tweede vicepresident, Mercedes Araoz, tweette haar "loyaliteit en totale steun" aan de president en voegde eraan toe: "We blijven werken als een team om vooruitgang te boeken met de sociale revolutie waar de mensen democratisch voor hebben gestemd."
Kuczynski (79) ontkende aanvankelijk dat hij geld van Odebrecht had aangenomen. Nu ontkent hij dat hij illegale betalingen heeft ontvangen, maar geeft toe dat hij op adviesbasis voor het bedrijf heeft gewerkt.

Hij heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), gevestigd in Washington, gevraagd waarnemers te sturen om de bewegingen naar afzetting te volgen.
Critici van de afzettingsstemming zeggen dat het een machtsgreep is van de rechtse partij Popular Force, die de meerderheid heeft in het Peruaanse congres. De leider van de partij, Keiko Fujimori, heeft bij de verkiezingen vorig jaar met een kleine marge verloren van Kuczynski. Popular Force zegt dat Kuczynski herhaaldelijk heeft gelogen over zijn banden met Odebrecht.

Peruaanse officieren van justitie onderzoeken ook beschuldigingen van illegale donaties van het bedrijf aan de campagne van Fujimori. De voormalige president Alejandro Toledo vecht momenteel zijn uitlevering aan Peru uit op beschuldiging dat hij steekpenningen heeft ontvangen van Odebrecht. De laatste president van het land, Ollanta Humala, zit samen met zijn vrouw, Nadine Heredia, in voorlopige hechtenis en wordt beschuldigd van het witwassen van geld van het bedrijf.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May