Argentinië: Hervorming goedgekeurd ondanks protesten
20 Dec 2017, 15:20
foto
Demonstranten kwamen in botsing met de politie voor het congresgebouw in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


Te midden van gewelddadige protesten heeft de Argentijnse regering een controversiële hervorming van het pensioenstelsel van het land goedgekeurd. Vóór de stemming van het plan, waren er maandag al botsingen tussen demonstranten en politie. De bevolking vreest dat de veranderingen grote gevolgen zullen hebben voor de armen.

De regerende coalitie is ondanks de protesten toch in geslaagd om dinsdag de wijzigingen door te voeren met een stemming van 128 voor en 116 tegen. De regering van president Mauricio Macri zei dat de stap nodig is om het tekort te verminderen.

Eén van de controversiële veranderingen in de nieuwe wet is het verschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 70 voor mannen en van 60 naar 63 voor vrouwen. Tegelijkertijd moeten wijzigingen worden aangebracht in de formule die wordt gebruikt voor het berekenen van betalingen, die naar verwachting de betaalde bedragen zal verlagen.

De senaat had de wet al goedgekeurd. Maar de stemming in het Lagerhuis, die aanvankelijk was gepland voor vorige week donderdag, was vertraagd door de burgerlijke onrust. Na de eerste demonstranten beloofde president Macri een aanvullende uitkering aan bestaande gepensioneerden als een concessie. Maar de demonstraties gingen door toen de wetgevers terugkeerden naar het debat in het congres.

Op maandag gooiden demonstranten stenen, vuurwerk en zelfs geïmproviseerde explosieven naar de politie, die traangas, rubberen kogels en waterkanonnen als antwoord gebruikte. Minstens 100 mensen zijn gewond geraakt, terwijl tientallen anderen zijn gearresteerd. De protesten gingen in de avond ook door met bewoners die op potten en pannen sloegen in een traditionele protestshow.

De leider van de Peronistische partij van de oppositie, Agustin Rossi, zei dat de nieuwe wet nadelig is voor de gepensioneerden. In een tweet zei hij: "Er is een mengeling van angst en woede in de samenleving als geheel. Zij voelt zich opgelicht door deze wet. Nu zal vreedzame weerstand beginnen."

President Macri, de voormalige burgemeester van Buenos Aires, is de eerste, duidelijk conservatief gekozen president in bijna een eeuw. Hij won de presidentsverkiezingen van 2015, overwon zijn linkse tegenstanders en consolideerde de macht van zijn regeringscoalitie in bij de parlementsverkiezingen eerder dit jaar. Hij heeft sindsdien gezworen om door te gaan met onpopulaire bezuinigingsmaatregelen als onderdeel van de markthervormingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May