EBS kan jaarlijks minstens SRD 310 miljoen besparen
20 Dec 2017, 02:20
foto
De huidige werkelijke kosten van elektriciteit zijn volgens de laatste gegevens zo'n SRD 1,3 miljard.


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) kan aanzienlijke kostenbesparingen realiseren van minstens SRD 310 miljoen per jaar. Deze besparingen kunnen worden behaald als de elektriciteitsproductie en –distributie worden uitgevoerd met de huidige activa. Dit moet in overeenstemming zijn met internationale benchmarks en praktijken door onder andere te besparen op een nieuwe regeling voor waterkracht, waarbij de uitgaven gerelateerd zijn aan de werkelijke gemaakte kosten. Dit schrijft Jacobs Consultancy in zijn rapport.

Het bedrijf is aangetrokken door het ministerie van Financiën om de werkelijke kosten van elektriciteit vast te stellen, om mogelijkheden te identificeren voor kostenbesparingen en om een strategie te definiëren voor de energiesector om kostenbesparingen te realiseren. De huidige werkelijke kosten van elektriciteit zijn volgens de laatste gegevens SRD 1.304.088.000 per jaar, wat neerkomt op SRD 0,93 per kWh. Het bedrag omvat de gemaakte kosten door de overheid in 2016 voor het verrichten van rechtstreekse betalingen voor energieaankopen en voor leningen gerelateerd aan de energiesector. Het consultancybureau merkt op dat de elektriciteitskosten waarschijnlijk nog hoger zullen zijn voor 2017.

Om de kostenbesparingen van minstens SRD 310 miljoen te realiseren moet er opnieuw worden onderhandeld over de energieleveringscontract dat de overheid heeft met Staatsolie, SPCS. Het consultancybureau zegt dat de heronderhandeling moet plaatsvinden op basis van daadwerkelijk geleverde energie. Ook moet de efficiency van de overeenkomst worden aangepast tot het werkelijke gemiddelde. Er moet worden onderhandeld over brandstofprijzen op basis van internationaal gepubliceerde tarieven en leveringsnoteringen.

Wil de EBS besparen dan moet het bedrijf knippen in het aantal personeelsleden en transmissieverliezen verminderen. Ook moet het gebruik van de activa van de EBS worden vergroot. Om energiebesparing bij institutioneel gebruik aan te moedigen, adviseert Jacobs Consultancy dat de EBS volledig wordt betaald voor de kosten van straatverlichtingsdiensten als een inkomstenbron voor de sector. Hierbij moeten deze inkomsten voor de sector worden ondergebracht in een onderhoudsbudget. Ook moet de EBS worden betaald voor de elektriciteitsvoorziening aan gebouwen van sociale en overheidsinstellingen, waarbij de kosten beter aan de gebruikers worden toegewezen.
Het consultancybureau wijst erop dat de partijen die betrokken zijn bij het bestuur, de regulering en de werking van de energiesector hun processen en operaties moeten hervormen om deze kostenbesparingen te bereiken.

“Hoewel de potentiële kostenbesparingen substantieel zijn, zou dit niet ten koste gaan van de behoefte aan overheidssubsidie die op dit moment SRD 376 miljoen voor de EBS alleen bedraagt.” Jacobs Consultancy merkt verder op dat de omvang van de subsidie in de komende jaren aanzienlijk zou kunnen stijgen als de vraag naar energie verder toeneemt zonder dat maatregelen worden getroffen om de inkomsten te verhogen en kostenbesparingen te realiseren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May