52e Volkskerstzang: Aandacht hebben voor elkaar
19 Dec 2017, 07:25
foto
De Volkskerstzang is maandag voor de 52e keer gehouden op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto's: René Gompers)


De Volkskerstzang komt goed op gang met de politiekapel. Gi gran tangi na Masra, gi gran tangi, zingen jong en oud uit volle borst mee. Voorzanger Humphrey Koulen trekt door met Lobi na wan fraga d’e waai. Het publiek wordt nog flinker en zwaait met de zangboekjes. Maandag is op het Onafhankelijkheidsplein de volkskerstzang voor de 52e keer georganiseerd.

De kerstboodschap dit jaar is dat Surinamers, gelet op de economische situatie, steeds meer voor elkaar moeten klaarstaan. “We moeten ruimte maken voor elkaar en omkijken naar mekaar in plaats van op ons zelf gericht zijn,” licht dominee Diana de Graven toe. “Elke dag van ons leven, niet alleen met kerst, moeten we aandacht hebben voor de ander. Het lijkt wel alsof dit alleen op kerst extra wordt benadrukt, maar zo hoort dat niet. Het moet gewoon een deel van je zijn. Ik hoop dat de boodschap dat kerst met zich meedraagt doordringt; het uitdragen van welzijn, vrede, goede wil. Dit geldt niet alleen voor mensen van de kerk, maar voor iedereen.”

Terwijl de samenzang en optredens van verschillende koren aan de gang is, krijgt de reuzenkerstboom, die als decor dient bij het evenement, heel veel aandacht van andere bezoekers. Ze staan even stil om te luisteren naar een Chinese versie van ‘Stille nacht’ gezongen door inspecteur Sital van het politiekapel. Opvallend is ook de grote aanwezigheid van kinderen op de kerstzang. “We hebben de jeugd betrokken, omdat zij de traditie gaan moeten voortzetten,” vertelt De Graven. “Het is ook zo dat de optredens vaak door ouderen worden gedaan. Vorig jaar hadden we een kinderkoor, dit jaar hadden we twee. Het ziet er goed uit.”

De regen kwam even moeilijk doen. Het maakte de grote tent waaronder het grootste deel van het publiek zat, voor een paar momenten te klein toen andere toeschouwers eronder kwamen schuilen. Maar een jeugdkoor zong rustig verder, van weglopen was geen sprake. De organisatie, stichting Volkskerstzang, bestaat 54 jaar. Het evenement is twee keren niet georganiseerd. In 1982 vanwege de decembermoorden en de andere keer tijdens het bewind van Jules Wijdenbosch. De regen gaf het snel op en de volkskerstzang ging daarna nog opgewekter verder. Aan het eind stroomde het publiek richting de kerstboom met mobieltjes in de aanslag.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May