Chili: Conservatieve Piñera wint presidentsverkiezingen
18 Dec 2017, 09:27
foto
De conservatieve miljardair Sebastián Piñera zal Chili voor de tweede keer leiden. (Foto: Martin Bernetti)


De conservatieve miljardair en voormalige president, Sebastián Piñera, heeft beslissende ronde van de presidentsverkiezingen in Chili gewonnen. De linkse Alejandro Guillier heeft zijn nederlaag erkend en heeft zijn tegenstander gefeliciteerd met zijn overwinning en zijn terugkeer naar het presidentschap na een onderbreking van vier jaar.

Met bijna alle stemmen geteld heeft Piñera meer dan 54%. Het is een duidelijke stap naar rechts voor het land, dat wordt geleid door de socialistische president, Michelle Bachelet. Ze had de kandidatuur van Guillier gesteund.

Ongeveer 14 miljoen kiesgerechtigden konden zondag deelnemen aan de tweede ronde van de stemming. Chilenen die in het buitenland wonen, mochten voor het eerst stemmen. De opkomst bij de verkiezingen was echter laag, 48,5%. Verwacht werd dat een hoge opkomst in het voordeel van Guillier zou uitkomen.

Piñera heeft na zijn overwinning opgeroepen tot eenheid. "Chili heeft meer overeenkomsten nodig dan confrontaties", zei hij. "De paden van de toekomst verenigen ons. Soms scheiden de verhalen van het verleden ons." Piñera reikte de hand uit naar zijn tegenstander en voegde eraan toe: "Ik wil met hem praten over de punten waarover we het eens zijn."

De miljardair had de eerste ronde van de verkiezingen met een ruime marge gewonnen, toen het aantal kandidaten van acht naar twee terugviel. Hij heeft het land al bestuurd van 2010 tot 2014, toen hij twee decennia onafgebroken centrumlinks beleid beëindigde. Maar Piñera en zijn coalitie Chili Vamos hadden slechts een kleine voorsprong in de meest recente opiniepeilingen vóór de verkiezingsstemming van zondag.

Hij had de steun van het bedrijfsleven en beloofde de belastingen te verlagen om de economie weer te laten groeien. Tijdens zijn campagne beloofde hij de hervormingen van president Bachelet in te tomen, terwijl zijn tegenstander, Guillier, campagne voerde op basis van haar nalatenschap.

Terwijl de progressieve agenda van president Bachelet in het buitenland lovende woorden oogstte, daalde haar populariteit tijdens haar tweede ambtstermijn; gedeeltelijk door een corruptieschandaal in 2015 waarbij haar schoondochter was betrokken. Dit jaar overwon de president echter de conservatieve oppositie om de strenge anti-abortuswetten van Chili met succes te versoepelen.

Conservatieve critici zeggen dat Bachelet haar hervormingen te ver heeft doorgevoerd. Ze was niet in staat om een herverkiezing te zoeken, omdat de grondwet van het land dat niet toestaat.

Guillier vertegenwoordigt zes partijen in een linkse coalitie. Hij versloeg voormalig president Ricardo Lagos voor de benoeming door de Socialistische Partij in april 2017, en beloofde de hervormingen van Bachelet voort te zetten.

Een decennium geleden werden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Cuba, Ecuador, Honduras, Nicaragua, Uruguay en Venezuela allemaal bestuurd door linkse leiders. Maar in de afgelopen jaren zijn conservatieven aan de macht gekomen in Argentinië, Brazilië en Paraguay, en is de 'Bolivariaanse Revolutie' van Venezuela zwaar onder druk komen te staan door de maandenlange anti-overheidsprotesten in de straten. De overwinning van Piñera versterkt die trend verder.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May