Pollack-Beighle werkt druk programma af in China
08 Dec 2017, 02:08
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle spreekt op het Zuid-Zuid Mensenrechten Forum in de Volksrepubliek China. (Foto's: NII)


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse zaken (Buza) heeft tijdens het Zuid-Zuid Mensenrechten Forum in de Volksrepubliek China, op uitnodiging van de Chinese regering, het Surinaams standpunt over dit onderwerp besproken. Zij heeft ook bilateraal overleg gevoerd met haar Chinese collega Wang Yi, over de relatie tussen beide landen. Pollack-Beighle benadrukte Surinames committering aan de ‘One China Policy’.

Pollack-Beighle is momenteel als eregast van de Chinese regering, in de Volksrepubliek China. Voorafgaand aan het Forum had zij overleg met de gastheer van het Forum, minister Huang Kunming, van het ministerie van Publiciteit van de Volksrepubliek China. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Recht op ontwikkeling
Onder het thema, ‘Bouwen aan een gemeenschappelijke toekomst voor de Mensheid en nieuwe Mogelijkheden voor de Ontwikkeling van Mensenrechten’, hebben ongeveer 60 (zestig) landen geparticipeerd aan het Forum, bestaande uit regeringsvertegenwoordigers, wetenschappers, rechters, en andere internationale deskundigen.

Pollack- Beighle sprak over het belang van het Forum voor gelijkgerichte landen binnen de Zuid-Zuid Relatie om het mensenrechtenvraagstuk te bespreken in relatie tot het recht op ontwikkeling. Volgens de minister zou uit het Forum een mechanisme kunnen voortkomen dat Zuid-Zuid Partners een platform kan geven om mensenrechten vraagstukken aan de orde te stellen. China zou een bijzondere rol kunnen vervullen in het vervolgtraject en daarbij de stem van de ontwikkelingslanden vertolken.

Pollack-Beighle verwees ook naar het proces van Verzoening en Waarheidsvinding dat is ingezet in Suriname en waarin diverse stakeholders een rol spelen. Het mechanisme van nationale dialoog is daarbij aangehaald.

Druk programma
In China is ook overleg gevoerd over de uitvoering van diverse gebieden van samenwerking waaronder, Handel, Investeringen en Economische betrekkingen, Financiele dienstverlening, Onderwijs en Capaciteitsversterking, Mijnbouw en Energie, Cultuur, Landbouw, Toerisme, Veiligheid en de uitvoering van projecten op diverse gebieden met name huisvesting, ‘Geological Mapping’ van Suriname en Financiele Dienstverlening.

Buza heeft een concept Intentie Verklaring aangeboden voor samenwerking met de Diplomatieke Academie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Volksrepubliek China. Wang Yi komt volgend jaar op uitnodiging van Pollack-Beighle naar Suriname.

Pollack-Beighle heeft bezoeken gebracht aan het Instituut voor Latijns-Amerikaanse Studies van de Volksrepubliek China en het managementteam van het bedrijf van China Harbour Engineering Company.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May