Duurzaam bosbeheer prioriteit ACT-S en CELOS
07 Dec 2017, 22:36
foto
De directeur van ACT-Suriname Minu Parahoe (links) en de directeur van het Celos, Inez Demon (rechts) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst


“Duurzaam bosbeheer is een van de prioriteiten van ACT-Suriname en de missie van het CELOS sluit hier goed op aan.” Woorden van Minu Parahoe, directeur van het Amazon Conservation Team (ACT-S), vandaag bij het aangaan van de samenwerkingsovereenkomst met het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS). De samenwerkingsrelatie is afgesloten voor een jaar, met de intentie van verlenging.

Partijen gaan samenwerken op diverse gebieden, zoals bodemonderzoek, koolstof berekeningen, de chemische analyse van bodem- en plantmateriaal en het verzorgen van trainingen. Doel van de samenwerking is het ontwikkelen van wetenschappelijke protocollen ter bevordering van duurzaam bosbeheer, zegt de voorlichting van ACT-S.

Het Ranger programma van ACT ondersteunt lokale gemeenschappen met het verzamelen van informatie over het bos. Voor het duurzaam benutten van de daarin voorkomende natuurlijke hulpbronnen en behoud van de biodiversiteit, is betrouwbare data van vitaal belang. Beide organisaties werken al sinds 2015 nauw samen, maar gaan daarin nu een stap verder door de samenwerking te formaliseren.

Parahoe geeft aan dat de samenwerking de rangers in staat stelt om betrouwbare en wetenschappelijk verantwoorde data van hun leefgebied te verzamelen. Inez Demon, directeur van het CELOS zegt dat het CELOS door deze samenwerking het onderzoek naar o.a. de biodiversiteit, CO2 opslag in de Surinaamse bossen inclusief in de bodems, exploitatie van het bos waaronder het gebruik van bosbijproducten, zal uitbreiden naar de gebieden waar het ACT actief is.

Met de uitbreiding naar meer zuidelijke delen van Suriname zal de organisatie een completer overzicht hebben van de eerdergenoemde aspecten van de Surinaamse bossen ten einde uitgebreidere informatie te verschaffen voor het formuleren van beleid voor duurzaam gebruik van het bos en de daarin voorkomende hulpbronnen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May