President CBvS wil betere handelsbalans met China
08 Dec 2017, 03:42
foto
CBvS-president Glenn Gersie spreekt een seminar op de Chinese ambassade toe. (Foto: Ranu Abhelakh)


In de handelsrelatie Suriname-China, staat de handelsbalans in het voordeel van China. “Een uitdaging voor ons,” stelt Glenn Gersie, president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). “Want wil je succesvol gebruikmaken van de valutaswap, dan moeten we een betere handelsbalans hebben. Anders is dit niet voordelig voor Suriname.”

De bankpresident sprak woensdag op het eendaagse seminar ‘OBOR Opportunities for China-Celac Cooperation’ op de Chinese ambassade. Hij ging in op de 2015- valutaswap Suriname-China en stond stil bij het economische plaatje tussen de twee landen. Gersie vindt dat Suriname elke gelegenheid moet gebruiken om ondernemers uit China die wereldwijd succesvol zijn, uit te nodigen om hier te investeren.

De bankpresident onthulde dat hij ook gesprekken voert met grote Chinese banken om een vertegenwoordiging/filiaal in Suriname te starten. “Chinese ondernemingen doen goede zaken in Suriname. We kunnen een gateway zijn voor Chinese banken naar de Caribische regio en Latijns-Amerika.” Collega bankpresidenten in de regio hebben hem al benaderd om hierin ondersteunend te zijn.

Volgens Gersie hebben zij ook interesse in valutaswap overeenkomsten met China. “Uiteraard ondersteun ik hen, maar mijn voorkeur gaat uit om hen de ondersteuning via Suriname te bieden.” Succesvol zijn in deze kan een grote stap voorwaarts zijn in de financiële en economische ontwikkeling en ook in de positionering van Surinames in de regio en elders.

Hij gaf aan dat de overmakingen vanuit Suriname naar China veel groter zijn. Van 2011 tot 2016 namen deze toe. In 2016 was er aan afname te bespeuren en die bereikte het laagste niveau, “ik denk door de economische situatie in Suriname. Maar een andere verklaring kan zijn dat China groeit en steeds welvarender wordt en minder overmaking nodig waren vanuit Suriname.”

De bankpresident schetste een rooskleurig beeld over Surinames toekomst. De economische inkrimping schijnt te zijn gestopt, “we zijn weer op weg naar vooruitgang, als we continueren om het juiste beleid na te streven zal onze economie groeien”. Dit zal leiden tot een beter investeringsklimaat voor internationale investeerders.

Gersie somde verder op dat de wisselkoers vanaf begin 2017 stabiel is, de CBvS geleidelijk de internationale reserves opbouwt en de inflatie rond 10% (single digits) verwacht wordt in 2017. “Wij creëren een beter klimaat voor ondernemers om zaken te komen doen. We kijken niet alleen naar buitenlandse investeerders maar moedigen ook lokale aan om in onze economie en toekomst te investeren.”
Gersie ziet het toerisme als een instrumentele sector in het zakendoen met China. Hij weet dat het toerisme in China een stijgende lijn vertoont. Steeds meer Chinezen maken een buitenlandse reis naar ver gelegen landen en willen nieuwe plekken zien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May