Gersie: CNY 50 miljoen uit China swap deal gebruikt
07 Dec 2017, 10:16
foto
CBvS-president Glenn Gersie voorstander aanwending swapmiddelen voor de productieve sector. (Foto: SCTV)


Suriname heeft vorige maand voor de eerste keer gebruik gemaakt van de 2015-valutaswap deal met China. Tot 6 november heeft Suriname 50 miljoen Chinese Yuan (CNY) uit de beschikbare één miljard (ongeveer US$ 160 miljoen) gebruikt voor de betalingen van Telesur aan de Chinese telecom/ICT-reus Huawei. Dit zei Glenn Gersie, president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) woensdag tijdens het eendaagse seminar ‘OBOR Opportunities for China-Celac Cooperation’ op de Chinese ambassade.

Het communicatieproces met de Centrale Bank in China trad begin van het jaar in werking. Gersie gaf toe dat de bank geen formele aankondiging heeft gedaan van de bancaire faciliteit in werking. Wij willen geen consumptieve import stimuleren, beargumenteerde hij. “Wat wij niet willen doen als Centrale Bank is mensen aanmoedigen om aanvragen te doen om te kopen wat zij willen. Wij moeten dat terugbetalen.” Gersie is voorstander van de aanwending van de swapmiddelen voor de productieve sector.

Telesur klopte wel aan bij de CBvS om enkele betalingen aan de Huawei te voldoen. “We zeiden oké, want dit gaf ons de kans om te zien hoe het systeem echt werkt”. De bankpresident bekende dat het hem enige tijd kostte om te begrijpen hoe de valutaswap in de praktijk werkte. Contacten met zijn counterpart in China leverde hem weinig succes op. Vorig jaar oktober ontmoette hij vertegenwoordigers van de Industrial and Commercial Bank of China. Zij legde hem het fijne van de operatie uit, zoals het betrekken van commerciële banken in beide landen.

In maart 2015 tekende Suriname een valutaswap deal met China, die CNY één miljard uitzette – verspreid over drie periodes. Suriname kan het quotum – toen gelijk aan SRD 520 miljoen (2015) gebruiken voor handelsbetalingen en investeringen.
Wil een Surinamer gebruikmaken van de swap dan moet CBvS dit door communiceren met de People’s Bank of China, de Chinese Centrale Bank. Die stelt de RMB financiën beschikbaar aan een Chinese commerciële bank, terwijl CBvS de SRD vrijgeeft via een Surinaamse bank.

Maar de communicatie met de Chinese banken kent veel uitdagingen, stelde Gersie. Hij noemde de taalbarrière en het tijdsverschil met China als voorbeeld. Huawei sprong gelukkig in en bood hulp als tolk en tussenpersoon met de Chinese bank, vertelde Gersie over het betalingsproces.

De beschikbare middelen van de swap mogen ook gebruikt worden voor stabilisatiedoeleinden van de koopkracht van de valuta’s. Of om de financiële stabiliteit in het land en in de regio te ondersteunen. De bancaire faciliteit vergroot het vermogen van centrale banken, zodat zij tijdig kunnen optreden om de koopkracht van hun valuta of de integriteit van het financieel systeem van het land te beschermen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May