Nading wil oplossing indringende issues binnenland
02 Dec 2017, 10:32
foto
Assembleelid Aida Nading (beeld: DNA)


Assembleelid Aida Nading (NDP) heeft vrijdag onvermoeibaar problemen waarmee het binnenland te kampen heeft onder de aandacht gebracht van de regering. Zaken die eerder naar voren zijn gebracht, zijn opnieuw besproken. Nading zei dat ze zal blijven herhalen tot de knellende problemen opgelost zijn. Elektriciteit, onderwijs, gezondheidszorg, water en vervoer zijn vraagstukken die door diverse volksvertegenwoordigers zijn aangekaart. Aangedrongen wordt op concrete acties vanuit de regering.

Nading heeft de regering gevraagd een bus beschikbaar te stellen voor het Paramaccaans gebied voor vervoeren van personen van Paramaribo naar Snesi Kondre visa versa. De bewoners van Wayambo vragen om een boot om af te kunnen reizen van Donderskamp en Corneliskondre naar Paramaribo. Aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen deelde het Assembleelid mee dat in verschillende dorpen de aggregaten defect zijn. Zij heeft er meerdere keren om gevraagd dat de machines een servicebeurt krijgen. Ook vestigde zij de aandacht op het feit dat een aantal dorpen en scholen geen schoon drinkwater hebben.

In het binnenland wordt overwegend aan landbouw gedaan. Nading wil van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij weten wat er gedaan zal worden om de mensen te stimuleren zelfvoorzienend te kunnen zijn. Daarnaast vraagt zij wat er gedaan zal worden opdat de mensen met hun landbouwproducten een bijdrage kunnen leveren aan de nationale ontwikkeling, waarbij het binnenland van een verzorgings- naar een productiegebied kan worden getransformeerd. Er is ondersteuning nodig voor afzet van de landbouwproducten.

Het probleem rond de verzekering werd eveneens aangestipt door Nading. Voor de invoering van de Bazo-verzekering kregen mensen uit het binnenland een dokterskaart van Sociale Zaken die zes maanden geldig was. Nu moeten mensen die ziek zijn naar Paramaribo worden overgebracht om te horen dat ze eerst hun verzekering in orde moeten maken voordat zij naar een arts kunnen gaan. "Maar als die persoon ziek is, fa a sma o go waka waka. Het wordt een loperij voor zo een patiënt. Dan horen ze dat ze een sms gaan krijgen en ze blijven maar wachten." Nading adviseert om over te stappen naar het oude systeem waar een kaart zes maanden geldig was. De medische zorg in het binnenland is niet wat het wezen moet. Hier ging de volksvertegenwoordiger ook uitgebreid op in.

De hulpbureaus voor burgerzaken van Stoelmanseiland en Drietabbetje zijn na de Binnenlandse Oorlog niet meer opengesteld. De bewoners van dat gebied moeten op uittreksels na, voor andere administratieve zaken naar Paramaribo afreizen. Dit kost veel geld en tijd. Nading wil van de minister van Binnenlandse Zaken concreet weten wanneer de bureaus weer operationeel zullen zijn. Hetzelfde geldt ook voor bijkantoren van Sociale Zaken. Een ander probleem dat het Assembleelid onder de aandacht bracht van de regering, is dat van de vervallen producten die verkocht worden. Zij vraagt controle hierop. De bekende problemen rond onderwijs, betaling van schoonmaaksters en criminaliteitsbestrijding werden eveneens aan de orde gesteld.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April