Protesten in de straten van Honduras
01 Dec 2017, 10:30
foto
Aanhangers van Salvador Nasralla zijn in botsing gekomen met de oproerpolitie in de hoofdstad Tegucigalpa, Honduras. (Foto: Reuters)


In de straten van Honduras is het tot botsingen gekomen tussen de oproerpolitie en aanhangers van de belangrijkste oppositiekandidaat in de presidentsverkiezingen, Salvador Nasralla. De voormalige tv-presentator heeft de verkiezingsraad beschuldigd van fraude.

De politie heeft traangas afgevuurd op de demonstranten in de buurt van het centrum, waar het officiële resultaat zal worden aangekondigd. De zittende president Juan Orlando Hernandez, die op zoek is naar een tweede termijn, zou met ongeveer 40.000 stemmen vooruit lopen. Zowel Hernandez als Nasralla hadden eerder de overwinning opgeëist.

Naast de schermutselingen in de hoofdstad Tegucigalpa zijn er ook meldingen van demonstranten die in enkele van de hoofdwegen van het land liepen. De verkiezing in het Midden-Amerikaanse land met negen miljoen mensen is op grote schaal bekritiseerd. Het tellen van de stemmen duurt al vier dagen. Met meer dan 90% van de stemmen naar verluidt geteld, heeft de zittende president een voorsprong op zijn rivaal.

Maandag nog had Nasralla volgens voorlopige resultaten van de Kiesraad een voorsprong van vijf procent op Hernandez. Naarmate de telling vorderde, nam de voorsprong van Nasralla zienderogen af. De 63-jarige voormalige tv-presentator beschuldigt de autoriteiten van het manipuleren van de resultaten.

De spanning nam woensdag even af, toen zowel Nasralla als Hernandez een verklaring ondertekenden waarin zij beloofden het eindresultaat te respecteren nadat alle betwiste stemmen nauwkeurig waren onderzocht. Maar een nieuwe pauze in het tellen, wat de Kiesraad toeschrijft aan een computerfout, heeft ertoe geleid dat Nasralla een paar uur later zei dat de verklaring “geen geldigheid had.”

"Ze nemen ons voor idioten en willen onze overwinning stelen," zei hij en opnieuw spoorde hij zijn supporters aan om te protesteren. Het wantrouwen over de telling van de stemmen is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat het Congres het Kiestribunaal benoemd. En in het Congres heeft de National Party van Hernandez een meerderheid. Ook de plotselinge ommekeer in de aanvankelijke voorsprong van Nasralla doet de wenkbrauwen fronsen. Er is ook kritiek op het trage tempo van de telling, die na 36 uur tot stilstand kwam nadat de eerste gedeeltelijke resultaten op maandag waren vrijgegeven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May