NDP-fractie eist opheldering van minister Algoe
01 Dec 2017, 00:56
foto
Assembleelid Rachied Doekhie (Beeld:DNA)


Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) heeft donderdag in De Nationale Assemblee aangegeven dat er veel onduidelijkheden zijn rond de visserijsector. Ook is hij het eens met zijn collega Cleon Gonsalves (PALU) dat het contract tussen Staatsolie en de Stichting Machinale Landbouw (SML) stinkt. In beide gevallen uitte Doekhie zich kritisch uit naar minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Fractieleider van de NDP, André Misiekaba, heeft aangegeven dat wanneer de regering aan het woord komt, de minister heel duidelijk moet ingaan op de vragen. "LVV, LVV, LVV..." Misiekaba zei dat als de fractieleider van de NDP zo praat, moet de boodschap duidelijk zijn.

De NDP-fractieleider merkte op dat de fractie de regering kritisch ondersteunt en naar eer en geweten het werk doet. Eerder zijn ook stukken opgevraagd over visvergunningen die verstrekt zijn. Misiekaba merkte op dat het niet persoonlijk gaat tegen de minister, maar er is duidelijkheid nodig over de informatie die er gevraagd is. Doekhie zei blij te zijn met de ondersteuning van de fractieleider. Hij beschikt over brieven die hij aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zou verstrekken. Eerder op de dag vroegen de Assembleeleden Marinus Bee (ABOP) en Mahinder Jogi (VHP) transparantie in de kwestie rond de visvergunningen, waarbij minister Algoe aangaf dat hij bedreigd zou zijn door Assembleeleden om zaken niet te onderzoeken. Aangevoerd werd dat door de namen niet te noemen een smet wordt gelegd op het college.

Doekhie deelde mee dat SML een contract heeft getekend, maar tegelijkertijd 14 tractoren, 7 graafmachines en voertuigen inzet om het werk te doen. De invulling van deze zaak is niet correct volgens Doekhie. Hij kent het project omdat president Desi Bouterse het met hem heeft besproken. Maar de wijze waarop het uitgevoerd wordt, is volgens Doekhie niet correct. Volgens Doekhie zou er sprake zijn van corruptie. Het gaat om 'lanti-machines' waarvan de emblemen worden verwijderd. De minister van LVV heeft te kennen gegeven aan Doekhie dat hij niet bemoeit met de zaak, maar het Assembleelid stelde dat uit brieven anders blijkt. Fractiegenoot Amzad Abdoel stelde dat contracten onder de loep moeten worden genomen. Indien deze in strijd zijn met de Anti-corruptiewet moeten ze nietig verklaard worden, ook al zou men naar de rechter gaan. Het gaat om wurgcontracten die gesloten worden door parastatale bedrijven.

8 trawlers
Doekhie benadrukte opnieuw donderdag dat de districtscommissaris ontdekt heeft dat iemand een visvergunning heeft gekregen voor acht trawlers. De man op wiens naam de vergunning staat weet niks van visserij af en zou een wachter zijn die onder een huis in een hangmat slaapt. De vergunning is getekend door de directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran. Doekhie merkte op dat de directeur in de vergaderzaal zit en kan uitleggen hoe de vergunningen zijn verstrekt. De minister zei eerder hier niks van af te weten.

Assembleelid Rajiv Ramsahai (NDP) ondersteunde Doekhie in zijn kritiek over de visserijsector. Hij benadrukte dat trawlers de natuurlijke hulpbronnen vernietigen en verbannen moeten worden. Tonnen aan vis en de zeebodem worden vernietigd door de netten die worden uitgegooid. De trawlers zijn ook niet van Suriname. Vergunningen worden voor euro's en dollars verhuurd aan buitenlanders die de vis en de winsten wegdragen. Het land heeft hier niks aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May