Honduras: Oppositiekandidaat verwerpt stembus resultaat
30 Nov 2017, 18:47
foto
De oproerpolitie controleerde de protesten in de hoofdstad Tegucigalpa van Honduras. (Foto's: Reuters)


De belangrijkste oppositiekandidaat in de Hondurese presidentsverkiezingen, Salvador Nasralla (64), heeft gezegd dat hij het verkiezingsresultaat niet zal accepteren, ondanks zijn eerdere belofte om het te respecteren. Hij zegt dat de kiesrechtbank de resultaten manipuleert.

Met 82% van de stemmen geteld, leidt president Juan Orlando Hernandez (49), de officiële telling met een kleine marge. Hernandez is op zoek naar een tweede termijn. Eerder kozen duizenden demonstranten in de hoofdstad, Tegucigalpa, de straat en beschuldigden de autoriteiten van fraude.

Hernandez stond bij de stemming van zondag volgens voorlopige cijfers op maandag vijf punten achter Nasralla. De kiesrechtbank zei daarop dat zij geen voorlopige resultaten meer zou vrijgeven, maar donderdag de officiële resultaten zou aankondigen. Toen de telling de volgende dag werd hervat, begon de duidelijke voorsprong van Nasralla drastisch te verdwijnen en had Hernandez woensdag een voorsprong op zijn naaste rivaal.

In reactie daarop heeft Nasralla zijn aanhangers opgeroepen om de straat op te gaan in protest. Vervolgens heeft hij ermee ingestemd om samen met Hernandez een verklaring te tekenen, waarin is gesteld dat beide partijen het eindresultaat zouden respecteren nadat alle betwiste stemmen nauwkeurig waren onderzocht.

Nasralla zei later echter dat het document dat hij had ondertekend met Hernandez "geen geldigheid" had. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de autoriteiten in Honduras aangespoord om de verkiezingsresultaten snel te evalueren.
De oppositie en internationale waarnemers hadden hun bedenkingen uitgesproken over het langzame tempo van de telling in een land met minder dan 10 miljoen mensen. Maar de autoriteiten zeiden dat het relatief lang duurde voordat de stemmen van afgelegen plattelandsgebieden bij het telcentrum werden afgeleverd.

Hernandez zei dat hij er zeker van was dat de stemmen van plattelandsgebieden voor hem zouden zijn, een factor die verklaart waarom beide kandidaten de dag na de verkiezingen de overwinning claimden. Op dinsdagavond vroeg Nasralla zijn aanhangers om uit protest te demonstreren in de hoofdstad Tegucigalpa. "We hebben de verkiezingen al gewonnen," zei hij. "Ik ga dit niet tolereren en er zijn geen betrouwbare instellingen in Honduras om ons te verdedigen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May