Honduras: Beide presidentskandidaten claimen overwinning
28 Nov 2017, 12:57
foto
Aanhangers van president Juan Orlando Hernandez vieren 'zijn geclaimde' overwinning. (Foto: AFP)


Met iets meer dan de helft van de stemmen geteld, verkeert Honduras nog in het ongewisse over de winnaar van de stembusgang van zondag. Beide kandidaten, zittende president Juan Orlando Hernandez, en tv-presentator Salvador Nasralla claimen beiden de overwinning.

Met 57% van de stemmen geteld, heeft Nasralla 45,1% en president Hernandez 40,21%. Het verkiezingstribunaal heeft maandagmiddag de gedeeltelijke resultaten bekendgemaakt. Oppositiekandidaat Nasralla heeft voorlopig een voorsprong van 5% op de zittende president van de rechtse National Alliance. De definitieve resultaten worden tegen donderdag verwacht.

Aanhangers van beide kandidaten hebben feest gevierd nadat beiden beweerden de verkiezing te hebben gewonnen. Hernandez zegt dat hij ervan overtuigd is dat zodra de stemmen van plattelandsgebieden binnenkomen, hij Nasralla zal vooruit streven.
Het verkiezingstribunaal heeft gezegd dat het geen verdere updates zou vrijgeven totdat alle stemmen waren geteld, wat tot donderdagmiddag lokale tijd zou kunnen duren. De telling verloopt traag, omdat het land duurt voordat de stemmen van afgelegen plattelandsgebieden bij het telcentrum komen. Hondurese verkiezingswaarnemers hadden kritiek op wat zij noemden een ongekende vertraging in de telling.

Maar op Twitter zei David Matamoros, president van het verkiezingstribunaal, dat de telling volledig transparant was, waarbij de partijen, de Europese Unie en de Organisatie van Amerikaanse Staten allen toegang hadden tot de verkiezingsregisters.

Aanhangers van Nasralla kwamen bijeen voor het gebouw van het verkiezingstribunaalkiesrecht om de vroege voorsprong van hun kandidaat te vieren. Nasralla, een 64-jarige voormalige sportverslaggever en tv-presentator is een bekende persoon in Honduras dankzij zijn spelshows en het sportprogramma dat hij heeft gepresenteerd. Hoewel Nasralla weinig politieke ervaring heeft, geniet hij de steun van voormalige president Manuel Zelaya, die in 2009 werd verdreven. Hij heeft campagne gevoerd voor een anti-corruptiecampagne en leidt een brede coalitie van partijen van links en rechts.

De supporters van president Hernandez volgden ook zijn oproep om hun steun te betuigen en gingen in een jubelstemming de straat op. Tijdens zijn vierjarige termijn richtte hij zich op het verbeteren van de veiligheid in Honduras, dat één van de hoogste moordcijfers ter wereld heeft. Hij wordt gezien als een bondgenoot van de Verenigde Staten, die financieel heeft bijgedragen aan zijn strijd tegen de machtige criminele bendes in het land.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May