Caldeira: Eenheid en solidariteit nodig voor vooruitgang
28 Nov 2017, 06:06
foto
Winston Caldeira heeft een inleiding over 42 jaar onafhankelijkheid gehouden. De lezing is gehouden door het Nationaal Informatie Instituut. (Foto's: René Gompers)


Een hechte eenheid en sterke solidariteit zijn nodig om vooruitgang te boeken en een hoge welvaartsniveau te ervaren. De etnische verdeeldheid is al aan het wegvagen. Maar andere structurele mankementen sinds de onafhankelijkheid in 1975 manifesteren zich nog steeds. Het huisvestingsprobleem, armoede, gezondheidszorg maar vooral de slechte staat van de economie. Winston Caldeira heeft een lijst van aanbevelingen afgewerkt die het tij moet helpen keren. Eenheid en solidariteit zijn de basis voor het succesvol uitvoeren daarvan. Caldeira is de ‘keynote speaker’ geweest op een Srefidensi lezing, gehouden door het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandagavond.

Deze activiteit is de eerste in een reeks van lezingen en seminars heeft NII directeur Clifton Limburg aangekondigd. “We hebben een afdeling opgezet die speciaal met de organisatie ervan is belast. De lezingen en seminars zijn bedoeld om de samenleving te informeren en bewust te maken over allerlei onderwerpen,” geeft hij aan. “We maken gebruik van de nieuwste technologieën. We hebben een website en straks ook televisie. Kanaal 8.3 wordt officieel op 1 december gelauncht.” De lezing is gehouden in de Congreshal.

Caldeira heeft het gehad over de periodes 1974-2017, het heden en 2018-2038. Hij stelt dat het besluit van Henck Arron om de onafhankelijkheid “met beide handen aan te nemen, volkomen terecht was.” De inleider heeft een groot deel van zijn lezing gewijd aan de staat van de economie. De Staat, het bedrijfsleven en de bevolking moeten allemaal hun deel doen om het gezond te maken en te houden. Het land is op diverse punten wel vooruitgegaan, maar het kon veel stabieler zijn geweest, ook vandaag de dag, geeft Caldeira aan. Hij stelt dat als het gaat om solidariteit en eenheid in verscheidenheid, de regeringen met een NDP signatuur dat het beste hebben getoond.

Maar ook de huidige regering, nu in een tweede termijn, slaagt er niet in om meerdere bronnen voor een nationaal inkomen aan te boren. Hij dringt erop aan dat er hier eindelijk wat aan gedaan moet worden. ICT, milieubeheheer en toerisme zijn enkele grote potentiële bronnen, illustreert Caldeira. Er komt geen ontwikkelingshulp meer, het land produceert niet genoeg, de nationale besparingen zijn te laag, de uitgaven zijn groter dan de inkomsten, er zijn niet genoeg eigen investeringen, investeerders trekken zich terug. “Dus dan zijn er maar twee opties, lenen of buitenlandse investeringen aantrekken.” De leningen moeten verantwoord ingezet worden, voor goed infrastructuur bijvoorbeeld. Het is dan niet erg dat de toekomstige generatie gaat betalen omdat zij ook voordeel zullen hebben aan die infrastructuur, meent Caldeira.

Eenheid en solidariteit moet zich ook uiten in het buitenlands beleid, haalt Caldeira aan. De diaspora kan maar tot zover helpen. “We moeten ook de uitdagingen aangaan om met Rusland, Turkije, Israël of Marokko te werken. Er zijn allerlei angstpsychosen. Wij moeten kijken waar wij verantwoord voordeel kunnen halen,” adviseert hij. Surinamers moeten op het punt komen dat de gedachtegang is 'Suriname eerst', het zal de eenheidsgedachte alleen maar bevorderen. De samenleving moet ook een bijdrage leveren aan het gezond maken van de economie want “we consumeren teveel, onnodig veel en ook van de verkeerde dingen.”

Het hervormen van het belastingsysteem is ook een van de aanbevelingen. De belastingen op grondbezit en concessie moeten drastisch verhoogd worden. “Er zitten heel veel mensen in de assemblee die grote lappen grond bezitten en er niets meedoen. Ze zitten in de oppositie én de coalitie,” merkt hij op. Een andere maatregel is het saneren van het ambtenaren apparaat. Er zijn regelingen die dit mogelijk maken maar worden niet toegepast geeft Caldeira aan. Karin Refos was belast met de leiding van de discussieavond.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May