Zimbabwe: Mugabe's jaardag wordt nationale feestdag
27 Nov 2017, 19:40
foto
Robert Mugabe blijft wonen in de hoofdstad Harare en heeft geen plannen om Zimbabwe te verlaten. (Foto: AFP)


Zimbabwe heeft 21 februari officieel uitgeroepen tot Robert Gabriel Mugabe National Youth Day. Hierdoor wordt de verjaardag van de voormalige president een feestdag, meldt de krant Herald. De nieuwe president Emmerson Mnangagwa zal naar verwachting deze week een kabinet vormen.

Mugabe trad vorige week af na een militaire interventie en dagen van massale protesten. De politie en het leger moeten gezamenlijke patrouilles uitvoeren, terwijl het land weer terugkeert naar de normale gang. De autoriteiten zeggen dat ze meldingen hebben gehad van plunderingen en illegale bezetting van eigendommen, vooral boerderijen en huizen.

De politie was tot 21 november toen Mugabe zijn functie neerlegde niet publiekelijk gezien, maar nu keren ze langzaam terug naar hun werk. Tot het aftreden van Mugabe had het leger effectief de leiding in het land.

Vóór de interventie van het leger waren politieagenten altijd aanwezig geweest in het centrum van de hoofdstad, Harare, en op de wegen in het hele land. Ze waren niet altijd welkom; velen klaagden over intimidatie door de politie.

De pleidooien voor het uitroepen van de verjaardag van de voormalige president tot nationale feestdag zijn in augustus door de regering overgenomen, na intens lobbywerk door de Zanu-PF Youth League, zo meldt de Herald. Het besluit is vrijdag officieel vastgelegd.

President Mnangagwa zei vorige week dat de voormalige president het respect en de erkenning moest krijgen die hij verdiende als één van de grondleggers en leiders van Zimbabwe. "Voor mij persoonlijk blijft hij een vader, mentor, strijdmakker en mijn leider", zei hij tijdens zijn dankwoord bij zijn inauguratie op vrijdag. Berichten dat Mugabe een gouden handdruk van US$ 10 miljoen heeft gekregen om op te stappen, zijn niet bevestigd.

De vraag blijft hangen of Mnangagwa een brede regering zal selecteren of dat hij personen uit het Mugabe-tijdperk wil behouden. De oppositie Movement for Democratic Change heeft opgeroepen tot een inclusieve "overgangsregering" om een pauze in te lassen van het 37-jarig beleid van Mugabe en hervormingen door te voeren om de weg vrij te maken voor vrije verkiezingen volgend jaar.

Er zijn zorgen dat president Mnangagwa de democratische hervormingen waar velen in Zimbabwe op hopen, niet zal invoeren. Mnangagwe wordt sinds de onafhankelijkheid in 1980 geassocieerd met enkele van de ergste wreedheden begaan onder de heersende Zanu-PF-partij. Mugabe en zijn vrouw Grace blijven in hun huis in Harare en hebben geen plannen om het land te verlaten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May