Bemiddelaar: Mugabe zal politieke rol blijven spelen
26 Nov 2017, 18:20
foto
Pater Fidelis Mukonori heeft bemiddeld tussen het leger en Robert Mugabe.


Robert Mugabe zal een rol blijven spelen in de Zimbabwaanse politiek. Dat zegt de jezuïetpriester Fidelis Mukonori die heeft onderhandeld tussen Mugabe en de militairen. Tegenover de BBC zei de priester dat hij als een oudere staatsman "advies" zou geven, ook aan de nieuwe president.

De 93-jarige Mugabe is dinsdag afgetreden na een militaire interventie en dagen van massale protesten. Mukonori zei dat hij berichten niet kon bevestigen dat de ex-president US$ 10 miljoen zou krijgen om zijn aftreden te laten vlotten. Emmerson Mnangagwa is vrijdag beëdigd als de opvolger van Mugabe.

Mnangagwa, die al jaren een hechte bondgenoot van Mugabe was, is eerder deze maand ontslagen. Zijn ontslag veroorzaakte de politieke crisis die uiteindelijk tot de ondergang van zijn voormalige leider heeft geleid.

Pater Mukonori (70), die dicht bij Mugabe staat en heeft opgetreden als bemiddelaar tussen hem en het leger, zei dat de nieuwe president naar zijn voorganger zou gaan voor politieke raad. "In de Afrikaanse wereld zijn senioren daar voor advies", vertelde hij de BBC in een kerk buiten de hoofdstad, Harare, nadat hij een dienst had geleid waarin is bedankt voor de vreedzame machtsoverdracht.

Hij verwees naar wat Mnangagwa bij zijn inauguratie zei over zijn voorganger. "Als hij zegt ‘hij is mijn vader, hij is mijn leider, hij is mijn mentor’, wil je mij dan zeggen dat hij bij zijn vader, zijn mentor en zijn leider zal wegblijven? Ik denk het niet."

De priester zei dat Mugabe en zijn vrouw Grace in hun huis in Harare verbleven en niet van plan waren het land te verlaten. De militaire overname kwam in reactie op het besluit van Mugabe om Grace als zijn opvolger te plaatsen en Mnangagwa te ontslaan als vicepresident. Ofschoon hij de berichten over de US$ 10 miljoen niet kon bevestigen, beloofde pater Mukonori dat het vermogen van Mugabe niet zou worden aangeraakt om hem over te halen om af te treden. "We hebben hem niets aangeboden ... Hij nam ontslag voor het welzijn van Zimbabwe," zei hij.

Hij voegde eraan toe: "Wat ik in de kranten heb gelezen, gaat over immuniteit [van vervolging], en dat zal hij krijgen net als elk ander voormalig staatshoofd." Mukonori zei verder dat Mugabe afstand heeft gedaan van de macht en dat die stap het beste was wat hij ooit had gedaan.

Een neef van Robert Mugabe heeft hem vandaag, zondag, in een interview met het Franse persbureau AFP beschreven als "vrij gemoedelijk". "Hij kijkt echt uit naar zijn nieuwe leven - landbouw en verblijf in het landelijke huis. Hij heeft het goed opgenomen," zei Leo Mugabe. Hij zei dat Grace zich wilde concentreren op de al aangekondigde plannen om de controversiële Robert Mugabe-universiteit van US$ 1 miljard in Mazowe, nabij Harare, te bouwen.

Er zijn zorgen dat president Mnangagwa, die sinds de onafhankelijkheid in 1980 wordt geassocieerd met enkele van de ergste wreedheden begaan onder de heersende Zanu-PF-partij, de democratische hervormingen waar velen in Zimbabwe op hopen, niet zal doorvoeren. Maar pater Mukonori zei dat hij geloofde dat het voormalige hoofd van de Inlichtingendienst weet dat democratie "cruciaal" is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May