Zimbabwe: Mnangagwa ingezworen als president
24 Nov 2017, 11:55
foto
Emmerson Mnangagwa wordt ingezworen als president van Zimbabwe. (Foto's: Reuters)


In een bomvol stadion heeft de nieuwe president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, het volk toegesproken en beloofd alle burgers te zullen dienen. Hij zei dat hij zich “erg nederig” voelt om de functie in te vullen.

Hij merkte op dat hij niet blind is “voor de vele Zimbabwanen die boven de politieke en raciale scheidslijnen heen deze dag hebben mogelijk gemaakt." Hij heeft hulde gebracht aan zijn voorganger Robert Mugabe die hij "een vader, een mentor, een strijdmakker en mijn leider" noemde.

Mugabe is deze week na een autoritair bewind van 37 jaren dramatisch afgetreden. Zijn vertrek volgde op een machtsstrijd waarin Mnangagwa werd ontslagen als vicepresident om de weg vrij te maken voor Grace Mugabe, de toenmalige first lady, om het presidentschap op zich te nemen. Mnangagwa was na zijn ontslag het land ontvlucht, maar keerde terug om verwelkomd te worden als een held. Vandaag had hij een verzoenende toon. "De voornaamste taak is die van de wederopbouw van ons land," zei hij. "Ik moet ons land dienen als de president van alle burgers, ongeacht kleur, geloof, religie, stam, totem of politieke overtuiging."

Hoewel Mnangagwa de aloude heerser van Zimbabwe heeft onttroond, wordt hij door velen nog steeds geassocieerd met enkele van de ergste gruweldaden die zijn gepleegd onder de heersende Zanu-PF-partij sinds het land in 1980 onafhankelijk werd.
Hij was het hoofd van de inlichtingendienst van het land tijdens het burgerconflict in de jaren tachtig, waarbij duizenden burgers werden gedood. Maar hij heeft elke rol in de bloedbaden ontkend en heeft de schuld in de schoenen van het leger geschoven.

Inauguratie
Tienduizenden mensen dromden bijeen in het National Sports Stadium in de hoofdstad van Zimbabwe, Harare, om getuige te zijn van de inauguratie. Popzanger Jah Prayzer zorgde voor het entertainment en met mensen die in de menigte dansten, was de sfeer dichter bij die van een concert.

Hoogwaardigheidsbekleders, onder wie leiders uit verschillende Afrikaanse landen, mengden zich in het gejuich. Oppositieleiders Morgan Tsvangirai en Joice Mujuru - die beiden verschillende keren op het presidentschap aasden - waren er ook bij. De voormalige president, Robert Mugabe, was afwezig op de inauguratie van zijn opvolger. De officiële reden voor zijn afwezigheid was dat hij moest rusten. Zijn afwezigheid herinnert eraan dat dit geen gewone machtsovergang was en dat Mugabe ondanks zijn officiële aftreden, is verdreven door het leger.

Mnangagwa is onder leiding van opperrechter Luke Malaba geleid in de eed van zijn ambt, zeggende dat hij "trouw zal zijn aan Zimbabwe", "de rechten en mensen van Zimbabwe zal beschermen en bevorderen" en zijn taken zo goed mogelijk zal vervullen. De nieuwe president was vergezeld door zijn vrouw Auxilia en gaf haar een zoen nadat de groene presidentiële sjerp om zijn nek was gelegd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May