2017 hoogstwaarschijnlijk in top 3 warmste jaren
06 Nov 2017, 14:02
foto
Wereldwijd lijken de temperaturen in 2017 de op twee na hoogste in de geschiedenis te zijn. (Getty Images)


Naar het zich laat aanzien zal het jaar 2017 de top drie van de warmste jaren halen. Voorlopige cijfers van de Wereld Meteorologische Organisatie (MWO) tonen dat het waarschijnlijk het heetste jaar zal zijn zonder het El Niño-fenomeen.

De wetenschappers stellen dat de lange termijn trend van de opwarming door menselijke activiteiten onverminderd voortgaat. Ze zeggen dat veel van de 'buitengewone' weersomstandigheden die dit jaar worden gezien, de kenmerken van klimaatverandering dragen.

Op de openingsdag van de belangrijkste VN-klimaatbesprekingen van dit jaar hebben WMO-onderzoekers hun jaarlijkse State of the Global Climate rapport gepresenteerd. Het document volgt hun broeikasgassenstudie van vorige week op de hielen. In dat rapport bleek dat de hoogste concentraties van CO2 in de atmosfeer zijn gemeten.
Hoewel de nieuwe studie alleen van januari tot september loopt, zegt de WMO dat de gemiddelde mondiale temperatuur 1,1 °C boven het pre-industriële cijfer lag. Dit komt gevaarlijk dicht bij de drempel van 1,5 graden waarvoor veel eilandstaten pleiten. De staten vinden dat de temperaturen laag moeten worden gehouden om hun overleving te garanderen.

De analyse suggereert dat 2017 waarschijnlijk in 0,47°C warmer zal zijn dan het gemiddelde in 1981-2010. Dit is iets minder dan in 2016 toen het weerfenomeen El Niño temperaturen zag die 0,56°C boven het gemiddelde lagen.

Volgens de WMO wedijvert dit jaar met 2015 als het tweede of derde hoogste cijfer ooit geregistreerd. "De afgelopen drie jaar stonden alle in de top drie op het gebied van temperatuurregistraties. Dit maakt deel uit van een lange termijn verwarmingstrend", zei WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.

"We zijn getuige geweest van buitengewoon weer, waaronder temperaturen van boven de 50°C in Azië, recordbrekende orkanen in snel tempo in het Caribisch Gebied en de Atlantische Oceaan, (en) reikend tot in Ierland, verwoestende moesson overstromingen die vele miljoenen mensen treffen en een meedogenloze droogte in Oost Afrika,” stelt de WMO-topman. "Veel van deze gebeurtenissen - en gedetailleerde wetenschappelijke onderzoeken zullen precies bepalen hoeveel van de klimaatverandering is veroorzaakt door verhoogde broeikasgasconcentraties als gevolg van menselijke activiteiten," zei hij.

"Dit jaar zagen we een groot aantal schadelijke weersverschijnselen, wat niet ongebruikelijk is, maar veel van deze gebeurtenissen werden ernstiger gemaakt door de aanhoudende opwarming van de invloed van toenemende atmosferische broeikasgasspiegel als gevolg van menselijke activiteiten," zei Richard Allan, hoogleraar klimaatwetenschap aan de Universiteit van Reading, het Verenigd Koninkrijk.
"De komende decennia wordt een verhoogde ernst van extreme weersomstandigheden verwacht, nu de aarde blijft opwarmen. Alleen met de substantiële bezuinigingen op de uitstoot van broeikasgassen die vereist zijn in het klimaatakkoord van Parijs, kunnen we veel krachtiger en wijdverspreide schade aan onze samenlevingen voorkomen en de ecosystemen waarvan ze afhankelijk zijn.”

Met de VN-gesprekken over de klimaatverandering die in Bonn, Duitsland aan de gang zijn, zal het rapport waarschijnlijk een gevoel van urgentie versterken bij veel afgevaardigden. "Deze bevindingen onderstrepen de toenemende risico's voor mensen, economieën en de structuur van het leven op aarde als we niet op de hoogte zijn van de doelstellingen en ambities van de Overeenkomst van Parijs", zei Patricia Espinosa, uitvoerend secretaris van de VN-klimaatverandering, die gastheer is van de conferentie in Bonn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May