Eerste taalcentrum stichting Okanisie Pikien in Marowijne
29 Oct 2017, 04:38
foto
Het eerste taalcentrum van stichting Okanisie Pikien in Moengotapu.


Stichting Okanisie Pikien heeft haar eerste taalcentrum geopend te Moengotapu vrijdag. Het taalcentrum is een faciliteit gecreëerd en gebouwd om kinderen buitenschool op te vangen. Zij worden hier op een creatieve, speelse en pedagogisch verantwoordelijke wijze begeleid op het gebied van taal. Alle activiteiten worden gepland en uitgevoerd in samenwerking met de oudercommissie, leesouders en St. Petrus Claverschool van het dorp.

De plaatselijke school heeft een eigen oudercommissie waarmee Stichting Okanisie Pikien al drie jaar samen projecten en activiteiten uitvoert op het gebied van ouderbetrokkenheid & taalontwikkeling. Het project Leisi Fu Sabi is een initiatief van deze oudercommissie. Ouders hebben zich ingezet om de Nederlandse taalachterstand bij kinderen te verminderen. Zij hebben hiervoor drie trainingen gevolgd namelijk Introductie taalstimulering, Werken met vertel tafels en Taalstimulering (Meertaligheid).

Het taalcentrum is ingedeeld in vier hoeken namelijk leeshoek, creahoek, bibliotheek en een stille hoek (voor huiswerk). Buiten op het terrein wordt in de nabije toekomst een speeltuin geplaatst en een voetbalveld, waardoor ook de lichamelijke ontwikkeling wordt gestimuleerd. Het taalcentrum is onder beheer van Stichting Okanisie Pikien.

De stichting is gestart met het trainen en begeleiden van andere scholen in Moengo op het gebied ouderbetrokkenheid. De eerste sessie voor deze fase van het project is geweest op 18 oktober. Het initiatief voor het stellen van Okanisie Pikien als facilitator van ouderbetrokkenheid in Marowijne komt vanuit het Moengo Netwerk. Een netwerk van sociale organisaties, scholen, bedrijven en de lokale overheid in Marowijne staat onder leiding van Remy Clenem. Een tweede taalcentrum wordt per 1 november gebouwd in Moengo. Scholen en oudergroepen kunnen volgens hetzelfde concept van Moengotapu hier gebruik van maken.

Stichting Okanisie Pikien is een 'culture based' organisatie gevestigd in Moengo, Marowijne. Ze is gestart in november 2013. Het project wordt gefinancierd door het R.C. Maagdenhuis Fonds & Het Johan Ferrier Fonds.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May