Orkaan Ophelia op weg naar Ierland
15 Oct 2017, 04:37
foto
Orkaan Ophelia op weg naar Ierland. (Beeld: NASA)


De nieuwe orkaan Ophelia die uitgegroeid is tot categorie 3 op een schaal van 5, zal het Caribisch Gebied, Midden- en Noord-Amerika sparen. Deze orkaan die zich in de omgeving van de Azoren bevindt, is op weg naar Ierland. Volgens verwachting van het National Hurricane Center, zal Ophelia maandag Ierland bereiken. Verwacht wordt dat de orkaan dan afgezwakt is door het koelere water in het noorden.

Ierland zet zich schrap voor Ophelia. De meteorologische dienst van Ierland heeft code rood afgegeven voor het westen van het land. Voor de rest van Ierland geldt code oranje. Een categorie 3 orkaan houdt in dat er windstoten kunnen voorkomen van meer dan 180 kilometer per uur die gepaard gaan met veel regen. Doordat in korte tijd veel regen valt, zijn overstromingen niet uitgesloten. Ook andere delen van het Verenigd Koninkrijk zullen te maken krijgen met harde windstoten en regen.

Het komt niet vaak voor dat orkanen die ontstaan door het warme zeewater Europa bereiken. Het water is veel koeler, waardoor orkanen afzwakken tot depressies. Een afgezwakte Ophelia kan voor veel schade zorgen, waarschuwt de Ierse meteorologische dienst.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May