Adhin: Er zijn geen afspraken gemaakt met BvL en ALS
14 Oct 2017, 22:30
foto
Waarnemend president Ashwin Adhin


Waarnemend president Ashwin Adhin deelt mee dat met de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) slechts afgestemd is tijdens de bijeenkomst vrijdag. Er zijn geen afspraken gemaakt. De punten aangekaart door de bonden zullen verder besproken worden daar waar ze thuishoren.


De BvL en ALS hadden in een brief aan de regering gevraagd "om de rancuneuze maatregelen, vanuit het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, terug te draaien". Op grond hiervan heeft Adhin de bonden ontvangen. De waarnemend president laat via het Nationaal Informatie Instituut optekenen dat het een vruchtbaar gesprek is geweest. De regering is altijd voorstander van een goede relatie met vertegenwoordigers van werknemers. De uitnodiging voor het gesprek met BVL/ALS moet in dat licht geplaatst worden.

De vermeende schending van vakbondsrechten moet door de bonden schriftelijk worden aangegeven. De regering wil exact weten welke internationale conventies geschonden zijn. Als er zaken binnen het systeem zijn opgenomen die fout zijn, zullen de correcties niet uitblijven, maar vooralsnog is dat volgens hem niet het geval.

De waarnemend president stelt dat de volgende drie belangrijke zaken onderscheiden worden: bij schending van vakbondsrechten zal dat op regeringsniveau besproken moeten worden, bij beleidsaangelegenheden zal dat op het bord van de onderwijsminister worden geplaatst, bij uitwerking van technische zaken die te maken hebben met de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, zullen de bonden met het Onderhandelingsorgaan van de Overheid om de tafel moeten zitten. Dit is volgens Adhin duidelijk gecommuniceerd naar de bonden.
De waarnemend president kan zich niet terugvinden in het artikel van de Ware Tijd waarin staat alsof hij in gesprek met de bonden zou hebben toegegeven dat zaken recentelijk verkeerd zijn gelopen. Dit is volgens de bewindsman sterk uitgedrukt en helemaal niet waar.

Adhin zegt geen moeite gehad te hebben met de aanwezigheid van met de voorzitters van C-47, Robby Berenstein, en Armand Zunder van de Progressieve Werknemers Organisatie. Zij hadden geen uitnodiging voor het onderhoud. Vanuit de regering zaten onder meer aan de ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, van Arbeid Suwarto Moestadja, van Binnenlandse zaken Mike Noersalim, raadsadviseur Eddy Jozefzoon, de voorzitter van het Onderhandelingsorgaan van de Overheid Sonny Kertoidjojo en Eric Banel, voorzitter van de presidentiële commissie voor implementatie van het herwaarderingsprogramma.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May