"Productiekosten gaan tussen 30 en 40% omhoog"
31 Jan 2011, 06:00
foto


In een presentatie voor het bedrijfsleven in Commewijne, rekende John Krishnadath, directeur van het onderzoeksinstituut Idos, uit dat de productiekosten met 30 tot 40% omhoog zullen gaan. Dit komt door de financieel-economische maatregelen van de regering. Met deze berekening bevestigt Krishnadath de bezorgdheid geuit door de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen Suriname (Akmos).

Alleen aan loonkosten rekende Rashied Doekhi, voorzitter van de Asfa uit dat salarissen met ongeveer 25% de lucht in zullen gaan. Deze verhoging kan het bedrijfsleven niet opbrengen, omdat volgens hem de inkomsten niet worden vergroot. Het bedrijfsleven vreest dat de aankondigde maatregelen desastreuze gevolgen zullen hebben voor de productiviteit. Aan de andere kant zegt de regering dat de productiesector ontzien wordt. Zo kunnen alle bedrijven die belasting betalen de 'government-take' van SRD 50 cent op de brandstof terugkrijgen.

Terwijl minister Wonnie Boedhoe heeft uitgerekend dat de koopkrachtdaling van de loontrekkers bij uitvoering van de financieel-economische maatregelen 8% zal zijn, praat de VSB over een algemene koopkrachtdaling van 30%. Net als Krishnadath vreest de Akmos dat vooral kleine en middelgrote bedrijven het hoofd niet boven water zullen kunnen houden als de maatregelen worden doorgevoerd. Krishnadath legt uit dat "een flink percentage van de 10.000 eenmansbedrijven niet meer rendabel zal zijn en over de kop zal gaan".

Krishnadath wijst erop dat energiekosten de lucht in zullen gaan. "De 2% extra omzetbelasting krijgt u pas terug als u uw product hebt verkocht, want u betaalt vooruit. Door de devaluatie van de Surinaamse munt is de douanekoers gelijk met 20% gestegen", aldus Krishnadath. Hij houdt exponenten van bedrijfsleven voor dat de concurrentiepositie van Surinaamse bedrijven slechter zal worden. Nu al zijn veel Surinaamse producten in de supermarkt duurder dan de geïmporteerde. Als de productiekosten stijgen, zal het product alleen maar duurder worden, benadrukt Krishnadath.
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January