Oplossingsmodel Monorath voor pompprijs en Fiso
28 Jan 2011, 08:30
foto
Harish Monorath (Mega Combinatie/Nieuw Suriname)


Parlementariër Harish Monorath (Mega Combinatie/Nieuw Suriname) presenteerde in De Nationale Assemblee een alternatief voorstel voor het uitvoeren van Fiso 2. De regering heeft jaarlijks een extra onkostenplaatje van SRD 260 miljoen. Het assembleelid vermenigvuldigt de 13 maanden (vakantiegeld in juli inbegrepen) met SRD 20 miljoen. Dit is een bruto bedrag. Met het aftrekken van de belastingposten (loonbelasting, AOV ) wordt dit een nettobedrag van SRD 170 miljoen per jaar.

Om deze onkosten waarvoor de regering geen geld heeft toch te kunnen betalen heeft Monorath het volgende voorgesteld. Aangezien Staatsolie geen royalty’s, betaalt aan de staat, stelt de parlementariër voor de oliemaatschappij een royalty afdracht op te leggen van 10 procent per geproduceerde barrel olie. Dit zal op jaarbasis de inkomsten van de staat verhogen met US$ 41,7 miljoen. Afgezet tegen de huidige koers is dat een bedrag van SRD 135 miljoen. Afgezet tegen de SRD 170 miljoen van Fiso heeft de regering dan nog een tekort van SRD 35 miljoen.

Om het resterende bedrag van SRD 35 miljoen te vinden kan de regering de belasting afdracht van 1 procent uit de kleinschalige mijnbouw verhogen naar 3 procent, zoals door deskundigen en economen al is aangegeven. Dit zou nog eens US$ 27 miljoen beteken aan inkomsten voor de staat ofwel SRD 88 miljoen. Fiso kan dan voor altijd zonder enig probleem worden betaald en blijft er nog een extra winst over voor de staatskas van 55 miljoen.

“Hiermee is slechts een deel van de problemen van de regering opgelost”, zegt Monorath. In de begroting staat vermeld dat het verschil tussen de totale uitgaven en ontvangsten van de staat een tekort oplevert van slechts SRD 5.6 miljoen wat neerkomt op een bruto binnenlands product van 4 procent. Hiermee valt te leven ook gezien het positieve leningenplafond van de staat”, zegt de parlementariër.

Monorath zegt dat ook de Petrocaribe deal met Venezuela aangesproken zou kunnen worden om de brandstofprijs aan te passen zonder dat de regering er toe over gaat de ‘government-take te verhogen. Uit zijn berekeningen met in acht neming van alle cijfermatigheden uit de Petrocaribe deal, kan de prijs aan de pomp teruggebracht worden tot SRD 2.50 voor een liter. Monorath zegt dat dit een hypothese is, maar wel een werkbaar model is, als alternatief om twee problemen op te lossen zonder dat er belasting verhogende maatregelen genomen hoeven te worden naar de loontrekkers en de ‘government-take’ te verhogen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May