Orkaan Maria volgt koers verwoestende Irma
18 Sep 2017, 10:30
foto
Amerikaanse militairen zijn zondag geëvacueerd van de Amerikaanse Maagdeneilanden. (Foto: Reuters)


Maria zal naar verwachting een gevaarlijke grote orkaan worden als hij nabij de Bovenwindse eilanden in het Caribisch Gebied komt. De categorie 1 orkaan zal in de komende 48 uur snel aan kracht toenemen en kan later vandaag de eilanden raken, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

Maria volgt ongeveer dezelfde weg als Irma, de orkaan die begin van de maand een ware ravage heeft aangericht in de Caribische regio. Er zijn orkaan waarschuwingen gegeven voor Guadeloupe, Dominica, St. Kitts en Nevis, Montserrat en Martinique. Er is een orkaanalarm ingesteld voor Puerto Rico, de Verenigde Staten (VS) en de Britse Maagdeneilanden, St. Maarten, St Barts, Saba, St Eustatius en Anguilla.

Sommige van deze eilanden herstellen nog steeds nadat ze door Irma zijn getroffen. De categorie 5 orkaan heeft in de regio minstens 37 mensen gedood en miljarden dollars aan schade veroorzaakt.

In zijn jongste update vandaag, zegt het NHC dat Maria maximaal aanhoudende winden heeft van 150km per uur. Het oog van de storm bevindt zich op 100 kilometer ten oosten van Martinique. Maria verplaatst zich in west-noordwestelijke richting met een snelheid van ongeveer 22 km per uur.

“Er is haast geboden bij voorbereidingen om leven en eigendommen te beschermen," zegt het NHC. Het zuidelijkste punt van de Bovenwindse eilanden - waar Maria als eerste treft - omvat Antigua en Barbuda. Het eiland Barbuda is volledig geëvacueerd nadat het door Irma werd verwoest.

Het NHC waarschuwt voor gevaarlijke stormvloed die vergezeld gaat met hoge en vernietigende golven. De waterstanden kunnen 1,5 tot 2,1 m boven het normale waterpeil stijgen in de buurt waar het centrum van Maria zich over de Bovenwindse eilanden beweegt.

Voor sommige gebieden van de centrale en zuidelijke Bovenwindse eilanden wordt zware regenval van 51 cm voorspeld. Puerto Rico en de Amerikaanse en Britse Maagden eilanden kunnen tot woensdagnacht zware regenval krijgen, die levensbedreigende overstromingen en modderstromen kan veroorzaken, waarschuwt het NHC.

In een verklaring zegt de Puerto Ricaanse overheid dat zij verwacht dat Maria als een categorie 3 orkaan dinsdag een landing maakt in het land. Het Amerikaans grondgebied is ontsnapt aan de ergste schade van Irma, ofschoon het wijdverspreide stroomonderbrekingen had. Puerto Rico is een belangrijke hub geweest om hulp te brengen naar eilanden die nog zwaarder zijn getroffen door Irma.

Irma heeft ook de VS geraakt en er minstens elf levens geëist. Bijna 6,9 miljoen huishoudens in Florida, Georgia, North Carolina, South Carolina en Alabama waren verstoken van elektriciteit.

Een tweede orkaan, Jose, is ook actief in de Atlantische Oceaan, met maximale aanhoudende winden van 150 km per uur. Het oog van de storm is op ongeveer 335 kilometer ten zuidoosten van Cape Hatteras in Noord-Carolina. Er zijn tropische stormwaarschuwingen gegeven voor delen van het Noordoosten van de VS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May