Welzijn: Winstmarge importkip moet aanvaardbaar blijven
04 Sep 2017, 00:01
foto
De invoerrechten op buitenlandse kip en kipdelen zijn per 1 september verhoogd van 20 naar 40%.


De invoerrechten op buitenlandse kip en kipdelen zijn per 1 september van 20 naar 40% verhoogd. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) had de verhoging eerder aangekondigd. Er zullen maatregelen genomen worden opdat de consument niet de dupe wordt van importeurs en tussenhandelaren, zegt de bewindsman om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

De buitenlandse kip is al duurder geworden door onder andere de verhoogde wereldmarktprijs. Recente prijsanalyses van HIT hebben ook aangetoond dat de handel tegen de maximale winstmarge van 25% is gaan aanleunen, terwijl zij inclusief de tussenhandel met lagere percentages tussen 8 tot 15 procent genoegen nam.

"Wij hebben de afgelopen weken deze kwestie bestudeerd. Het ministerie zal binnenkort een aantal strategische maatregelen doorvoeren, waardoor de consument niet weerloos wordt gelaten aan de grillen van de importeurs en tussenhandelaar," zegt minister Welzijn.

De winkeliersverenigingen hebben in een recent belegde bespreking bij het ministerie hun volledige en onbaatzuchtige ondersteuning toegezegd. "Zij krijgen vaak de wind van voren vanuit de consument en beseffen dat wij gezamenlijk iets zullen moeten doen," zegt de bewindsman. Met de verhoogde invoerrechten wil de regering de lokale productie van kip stimuleren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May