Oppositie: "Maatregelen regering illegaal"
25 Jan 2011, 17:45
foto
Het parlement is vandaag in vergadering bijeen.


De impopulaire maatregelen die de regering heeft doorgevoerd zijn illegaal en in strijd met de grondwet. Dat stelt de oppositie in de Nationale Assemblee. De volksvertegenwoordiging is sinds enkele uren in vergadering bijeen om te praten over de devaluatie en de lastenverhogingen die zijn doorgevoerd.

Parlementariër Asiskumar Gajadien (VHP) verwijst naar artikel 73 van de grondwet waarin staat dat het beleid van de regering goedkeuring nodig heeft van het parlement. Hij doet een beroep op alle parlementariërs er aan mee te werken dat de regering terstond de maatregelen terugdraait.
In het college zijn alle parlementariërs het er over eens dat de regering de Nationale Assemblee eerst had moeten kennen in de plannen. De coalitie vindt evenwel dat zij de regering niet kan vragen de maatregelen te herroepen.

De openbare vergadering die nu gaande is, is bijeengeroepen om deze maatregelen en de economische situatie te bespreken. Gajadien zegt dat de oppositie niet geïnformeerd wil worden over het hoe en waarom van de maatregelen, maar dat de maatregelen simpelweg teruggedraaid moeten worden. Leden van zowel de oppositie als de coalitie hebben tal van benamingen gegeven aan de manier en de inhoud van het pakket aan maatregelen.
Oppositielid Winston Jessurun (NF/DA-91) noemt de maatregelen "moordend en verregaand". Hij vindt ook dat de regering niet het vertrouwen van de gemeenschap geniet om succesvol met dit proces door te gaan.

Carl Breeveld, die met DOE een eenmansfractie vormt in het parlement, vindt dat het toe te juichen is dat de regering het aandurft maatregelen te nemen om de economische situatie te verbeteren. “Maar het is jammer dat de regering niet eerst naar het parlement is gekomen”, vindt Breeveld. Volgens hem gaat het om maatregelen waar iedereen bij betrokken zou moeten worden.
Breeveld heeft net als de andere parlementariërs verduidelijkende vragen gesteld over de maatregelen en vindt dat er vooral een instituut in het leven geroepen moet worden om de maatregelen te begeleiden.
Ook de coalitieleden hebben zich uitgesproken tegen de manier waarop de regering de maatregelen heeft genomen, zonder het parlement daarbij te betrekken. De coalitie wil de regering evenwel niet terugfluiten. Eerder heeft het coalitielid Rabin Parmessar wel de regering opgeroepen de gouvernement take op brandstof die is verhoogd van SRD 1 naar SRD 1,50 terug te draaien.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May