DOE bekritiseert werkwijze regering over maatregelen
25 Jan 2011, 05:30
foto


De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid heeft met gemengde gevoelens kennis genomen van de maatregelen door de regering in het vooruitzicht gesteld.
"Enerzijds bemerken we dat de regering de strijd wil aangaan om onze economie naar het punt te brengen waar wij op onze eigen benen kunnen staan. Op zich een positief streven", zegt de partij in een persbericht. Dat is ook een uitgangspunt geweest van DOE tijdens de verkiezingen.

Anderzijds valt de werkwijze van de regering tegen, op basis van de volgende argumenten:
De correcte manier om dit te doen is het Meerjaren Ontwikkelings Plan en de Meerjaren Beleids begroting in te dienen bij De Nationale Assemblee. Dit vanwege het feit dat de controlefunctie (GW art.74 lid b) namens de Surinaamse bevolking door dit orgaan geschiedt. In deze documenten moet tot uitdrukking komen wat de maatregelen Suriname op termijn zal opleveren (GW art. 156 lid 3 en 165 lid 2 ).

Door zo te handelen geeft de regering aan De Nationale Assemblee en de bevolking een roadmap waardoor wij tijdens het proces kunnen meekijken en meedenken. Het komt te veel voor dat de huidige regering maatregelen neemt zonder te communiceren met De Nationale Assemblee waarvan de grondwet aangeeft dat dit het hoogste orgaan van Staat is (GW art. 55 lid 2 ). Ook de Sociaal Economische Raad is op geen enkele wijze gekend of gehoord blijkens de berichtgeving van Regeringszijde(Wet SER : S.B. 2004 no 41, lid 3).

Deze omgekeerde werkwijze wordt de regering daarom niet in dank afgenomen, getuige de negatieve reacties uit onze samenleving. De vicepresident heeft verklaard dat deze methode gevolgd is om geen loze verhalen te vertellen tijdens de begrotings behandeling, maar concrete zaken aan het parlement voor te houden zodat er geen ruimte is voor illusies en misconcepties.

Dat neemt echter niet weg dat feitelijk het parlement wordt overgeslagen bij het nemen van maatregelen die ingrijpende gevolgen hebben voor onze samenleving. Onze grondwet (GW art. 156 lid 5b en 116 lid 2 ) geeft duidelijk aan dat de verantwoording van de ontvangsten en uitgaven van de Staat door De Nationale Assemblee behoort te geschieden, betoogt DOE.

Nu de vicepresident de stappen heeft aangekondigd is het van belang dat officieel van regeringswege een samenhangend pakket van maatregelen gepubliceerd wordt en dat daarbij de verwachtingen over een bepaalde periode aangegeven worden. Voorts dat de aanvullende begroting zo spoedig mogelijk bij DNA wordt ingediend waarin deze maatregelen verwerkt zijn.

DOE benadrukt dat de regering een voorbeeld dient te geven aan onze burgers die het moeilijker krijgen als gevolg van de nieuwe maatregelen. Door zelf buitensporige- en slecht “getimede” uitgaven te doen - terwijl alom bezuiniging gepredikt wordt - komt de regering ongeloofwaardig over.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May