Parlementair werk nu geordend en transparant
25 Jan 2011, 02:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons


De Nationale Assemblee heeft het parlementaire werk structureel geordend en transparant gemaakt. De ordening houdt in dat er voor elk jaar een agenda wordt vastgesteld met de verwachte werkzaamheden en vergaderingen. Reguliere huishoudelijke, openbare en commissievergaderingen worden ruim van te voren gepland. Ook de participatie in buitenlandse vergaderingen is geordend en wordt vooraf goed voorbereid.

De gemeenschap en de media hebben voortaan volledige toegang tot de planning van de vergaderingen en activiteiten. De datum, tijdstip en de agenda zijn toegankelijk. Voorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt dat het resultaat van deze ordening te danken is aan een goede samenwerking tussen oppositie en coalitie. De staf van het college heeft alles voorbereid en goed in kaart gebracht.

Simons gaf op een persconferentie inzicht in de nieuwe werkwijze van het parlement. Zo is aan de regering gevraagd een lijst op te sturen van wetsontwerpen die zij graag behandeld wil zien. Er zijn tussen de 30 en 40 wetten geïdentificeerd die dit jaar behandeld zullen worden. Enkele daarvan zijn de anti-corruptie wet, financiële wetten, zoals wet op wisselkantoren en de identificatiewet. Op de agenda staan ook huisvestingwetten, openbare aanbestedingen, bestemmingsplannen, vermakelijkheidsbelasting, consumentenbescherming. wijziging van arbeidsdecreten en het milieueffectenplan. Op termijn zal, zoals eerder is aangekondigd, het parlement niet meteen in openbare vergadering bijeenkomen. Wetsontwerpen worden eerst in commissieverband uitgewerkt. Er zijn vaste vergaderdagen voor deze commissies.

In de nieuwe structuur van het parlement komen er ook aanpassingen. Alle fracties zijn nu voorzien van een fractiekantoor met telefoon en ze zijn bereikbaar voor het publiek. Simons zegt dat alle leden het er over eens zijn dat er meer technische assistentie nodig is voor het parlementaire werk. Tot nu toe is de griffier de enige jurist die ter beschikking is van het college. Het parlement heeft daarom enkele deskundigen aangetrokken. Zij zijn nu in opleiding bij het Lim A po Instituut. “Je kan als parlementariër hoog opgeleid zijn, maar om een begroting goed te bestuderen en te vertalen heb je wel assistentie nodig”, zegt de DNA-voorzitter.

Simons heeft ook een overzicht gegeven hoe in de afgelopen vijf jaar het college heeft gefunctioneerd. Alle vergaderingen, aangenomen wetten en andere activiteiten zijn in kaart gebracht. Ze maakte een vergelijking met de eerste zes maanden van 2005 en 2010. Hieruit blijkt dat de productiviteit nu veel meer is. Simons zegt dat de kritiek dat het college nu niet vergadert of weinig doet met de verkregen data, wordt weggewerkt. “Er is hard gewerkt en vergaderd”, zegt zij.

Voortaan kunnen de media en het publiek nagaan wat er gedaan wordt in het hoge college van staat, omdat alles op het internet wordt geplaatst. Er kan ook actief geparticipeerd worden. Ook openbare vergaderingen worden grotendeels openbaar gemaakt. Het parlement heeft hiervoor een YouTube-link waar video’s gepubliceerd worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May