Bee: Regering moet DNA informeren over relatie Nederland
01 Aug 2017, 04:58
foto
Assembleelid Marinus Bee. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Marinus Bee (ABOP) heeft de regering gevraagd om de volksvertegenwoordiging te informeren, "desnoods in comité-generaal", over het intrekken van de agrément-verlening van de nieuwe Nederlandse ambassadeur.
Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft eerder in De Nationale Assemblee aangegeven dat de regering nog niet zal toestaan dat een ambassadeur wordt toegelaten.


Bee die op 21 juli ook vragen over het intrekken van de accreditatie van de Nederlandse ambassadeur Anne van Leeuwen had gesteld, wil meer informatie hebben. Suriname had op 22 juni agrément verleend. Nadat Van Leeuwen door koning Willem Alexander beëdigd werd als ambassadeur op 27 juni, werd de accreditatie op 28 juni, zonder enige toelichting, ingetrokken. "Wij willen weten waarom het een week heeft geduurd voordat die omissie geconstateerd werd en recht is getrokken?"

Het Assembleelid wil weten waarom de regering vanaf het moment van constateren van bemoeienis van Nederland, "zoals men het heeft aangegeven, in interne zaken, geen protestnota is ingediend via onze consul?" Bee vindt dat het parlement ingelicht moet worden over de geconstateerde bemoeienis van Nederland in interne aangelegenheden van Suriname. Hij stelde voor om in een spoedzitting bijeen te komen.

Het ABOP-fractielid vroeg waarom het college of ten minste de vaste commissie van De Nationale Assemblee voor Buitenlandse Zaken niet is geïnformeerd hierover. Hij voerde aan dat de volksvertegenwoordiging deelgenoot moet zijn over hoe de relatie met Nederland eruit ziet en wat in de naaste toekomst mag worden verwacht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May