Etnel wil SRD 25 miljoen voor beroepsonderwijs (update)
30 Jul 2017, 04:55
foto
Assembleelid Patricia Etnel. (Beeld: DNA)


Assembleelid Patricia Etnel (NPS) vindt dat "willen wij Suriname in de 21e eeuw tot ontwikkeling brengen, dan zal beroepsgericht onderwijs dé sleutel zijn". Zij had verwacht dat in de ontwerpbegroting van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur beroepsgericht onderwijs hierin een centrale rol zou vervullen. Als het aan haar lag, moest 25 miljoen SRD uitgetrokken moeten worden voor beroepsgericht onderwijs.

Etnel zei tijdens de begrotingsbehandeling dat om het Ontwikkelingsprogramma realistisch te maken, kan het niet zo zijn dat voor beroepsgericht onderwijs bijna niets wordt begroot. De volksvertegenwoordiger stond enige tijd stil bij de rol van onderwijs in de ontwikkeling van het land. Het is niet duidelijk hoe beroepsgericht onderwijs zich verhoudt tot de productie.

Na bestudering van het Ontwikkelingsprogramma en het antwoord van de regering op vragen over beroepsonderwijs, komt Etnel tot de conclusie dat Suriname niet gericht is op kennisontwikkeling. Er zijn te weinig zaken hierover opgenomen voor jongeren. In de begroting van 2017 is volgens het NPS-fractielid duidelijk niet opgenomen hoe om te gaan met het beroepsgericht onderwijs. Er is volgens haar zelfs geen duidelijk beleid en geen geld opgenomen in de begroting.

Assembleelid Rossellie Cotino (NDP) zei tijdens de interruptie dat Etnel aangaf dat als het aan haar lag SRD 25 miljoen voor beroepsgericht onderwijs moet worden opgenomen. Zij verwees haar naar de nota van wijziging van de regering. Voor ondersteuning van verbetering van het beroepsonderwijs is SRD 94 miljoen hiervoor opgenomen. Hierop zei Etnel dat vaak geld wordt opgenomen, maar het wordt niet uitgegeven.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May