Leerkrachten getraind in speciale leerbehoeften
10 Jul 2017, 23:07
foto


De openbare school te Moengo is de eerste in het binnenland met een klas voor leerlingen met speciale leerbehoeften. Twee leerkrachten van deze school behoren tot de groep die door het Pedologisch Instituut (PI) van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinowC) is getraind in de ‘Floor Play’ methode. Floor play is bedoeld voor leerkrachten, ouders, begeleiders en hulpverleners van leerlingen die speciale aandacht nodig hebben.

De training duurde 3 dagen en was een samenwerking van het PI en de organisatie ‘Leraren Zonder Grenzen’ uit België. Het gaat om kinderen met autisme spectrum stoornissen en/of meervoudige beperkingen. Het doel van deze training is te komen tot professionalisering van de medewerkers van het PI, en om de ontwikkeling van de leerlingen te stimuleren, zegt de voorlichting van MinowC.

De trainers waren Angelique Locher-Schaap en Susan Chin A Pauw. De andere getrainden zijn voor de S.O.Maretraite (2), de school te Brokopondo (2) en 5 voor het PI. Volgens Henry Esajas, hoofd van het instituut, werden deze tools reeds toegepast.

“Dit zijn allemaal mijlpalen in de Surinaamse geschiedenis", zegt Esajas. "Er waren in het binnenland geen klassen voor Speciaal Onderwijs. De openbare school te Moengo is de eerste met een klas voor leerlingen met speciale leerbehoeften. Op S.O. Maretraite wordt al vroegtijdig gesignaleerd welke leerbehoeften het kind heeft, dankzij de orthopedische en de psychologische inzet die uitwijst dat het kind gestremd wordt in zijn of haar ontwikkeling.” Hij geeft aan dat kleinschalig wordt begonnen, “maar de vraag is groot.”

Er is volgens Esajas weinig aandacht voor deze doelgroep. De afdeling gaat zelf op zoek naar tools om haar personeel in overleg met de leiding van het MinowC te trainen. “Door middel van deze training kun je heel veel zelf oplossen binnen de school. Het komend schooljaar gaan wij een gericht programma draaien en daarna zal er een evaluatie volgen,” zegt Esajas.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May